Rozpustí se kokolity kokolitek?

19.5.2011
Snímek řas Emiliania huxleyi pořízený elektronovým mikroskopem. Průměr buňky je asi 5 mikrometrů a na jejím povrchu zřetelně vidíme vápenité šupinky - kokolity. Foto: Lennart Bach, GEOMAR

Rostoucí obsah oxidu uhličitého v atmosféře rostlinám prospívá, protože z něj pomocí fotosyntézy vyrábějí sloučeniny nutné pro výstavbu a fungování jejich těl. Jak zjistil doc. Tue Hassenkam se svými kolegy z Kodaňské univerzity, některé druhy řas může i poškozovat. Řasy kokolitky pokrývají na povrchu malé šupinky uhličitanu vápenatého, zvané kokolity. Před rozpuštěním je chrání tenká vrstvička organických látek na povrchu. Rozpuštěním většího množství oxidu uhličitého se mořská voda stává kyselejší, a snáze rozrušuje tuto ochranou organickou vrstvu. Na obrázku pořízeném elektronovým mikroskopem vidíme řasy Emiliania huxleyi. Průměr buňky je asi 5 mikrometrů a na jejím povrchu zřetelně vidíme vápenité šupinky - kokolity. Foto: Lennart Bach, GEOMAR.

Kanadští biologové z Dalhousie University a Frances Xavier University spolu s Rogerem Hangarterem z americké University of Bloomington pod vedením Ryana Kerneyho zjistili, že eukaryotní řasy Oophilia amblystoma přebývají přímo uvnitř embryonálních buněk mloka Axolotla skvrnitého (Ambystoma maculatum). Těsný vztah mezi těmito řasami a embryi mloka byl rozpoznán už před zhruba sto lety. Ukázalo se, že za nepřítomnosti těchto řas se mloci vyvíjejí mnohem hůře. Že jde o endosymbionty přebývající přímo uvnitř buněk se podařilo prokázat až nyní. Jde o jediný známý tak těsný vztah mezi obratlovcem a řasou.

akademon.cz 10.4.2012: Kai Lohbeck, prof.Ulf Riebesell a prof.Thorsten Reusch z Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung Kiel (GEOMAR) sledovali po 500 generací jednobuněčnou mořskou řasu Emiliania huxleyi získanou při pobřeží Norska. Působili na ně stále vyšší a vyšší koncentrací oxidu uhličitého. Zjistili, že řasa se dokáže velmi dobře přizpůsobit rostoucí kyselosti vody a vytvářet bez problémů své vápenité kokolity.

akademon.cz 12.4.2012: Se zvýšenou kyselostí oceánu se pro změnu nejsou schopny vyrovnat ústřice v oregonských mořských sádkách. Jejich larvy nedokážou správně založit své ulity. Není jasné, zdali má nějakou roli skutečnost, že v oblasti západního pobřeží Severní Ameriky jde o zavlečený druh.

 
Odeslat komentář k článku "Rozpustí se kokolity kokolitek? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rozpustí se kokolity kokolitek? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace