Rostoucí protézy

19.10.2017
Citace:
E.N.Feins et al., A growth-accommodating implant for paediatric applications, Nature Biomedical Engineering 1, 818–825 (2017), doi:10.1038/s41551-017-0142-5
Zdroj
Nahoře StarrovuaEdwardsova, dole Smeloffova-Cutterova umělá srdeční chlopeň (foto Dr. Mirko Junge, CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0), via Wikimedia Commons).

Umělé srdeční chlopně, které rostou společně se srdcem, testují experti z Harvard Medical School, lékařské fakulty Harvardovy univerzity. I dobře zvládnuté chirurgické výkony, při kterých nahrazujeme vadu či poškození orgánu protézou, nejsou u dětí bez problémů. Na rozdíl od dětí protézy nerostou, takže je nutné ji čas od času operativně vyměnit. Různé typy umělých srdečních chlopní vidíme na obrázku (foto Dr. Mirko Junge, CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0), via Wikimedia Commons).

Chemická struktura poly(glycerolsebakátu).Základem rostoucí umělé chlopně (angl.heart valve) je prstenec s obalem s mřížkovou strukturou. Biodegradabilní výplň z poly(glycerolsebakátu) PGS ho udržuje ve staženém tvaru. Chemickou strukturu vidíme na obrázku. Tělní tekutiny rozkládají pomalu PGS a obal expanduje, tudíž jakoby roste. Ve stonásobném zrychlení to můžeme sledovat na tomto videu prasečího srdce. Umožňuje to speciální mřížová struktura vynalezená údajně již Archimedem před více než 2.000 lety.Její expanzi znázorňuje animace.

Koncepce rostoucí protézy je univerzální. Kromě prasečího srdce probíhají testy i na holenních kostech (angl. tibia) laboratorních krys. MUDr.Pedro del Nido z Bostonské dětské nemocnice, jeden z autorů výzkumu, uvádí: „Tuto koncepci lze přizpůsobit pro mnoho různých lékařských aplikací. Složením polymeru můžeme rovněž upravit čas, během kterého jádro implantátu degraduje.“

 
Odeslat komentář k článku "Rostoucí protézy "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rostoucí protézy " e-mailem

Diskuse/Aktualizace