Rostliny pomáhají i škodí

11.5.2018
Citace:
I.Baburin et al., Dehydroevodiamine and hortiamine, alkaloids from the traditional Chinese herbal drug Evodia rutaecarpa, are IKr blockers with proarrhythmic effects in vitro and in vivo, Pharmacological Research, Volume 131, May 2018, Pages 150-163, https://doi.org/10.1016/j.phrs.2018.02.024
Zdroj
Chemická struktura dehydroevodiaminu (nahoře) a hortiaminu (dole).

Neustále omílanou mantru, že vše přírodní je zdravé a vše z chemických továren je od ďábla, vyvracejí i poslední experimenty s tradiční čínskou medicínou. Kromě sloučenin prospěšných, jako třeba artemisin, v ní najdeme i látky nebezpečné. Tradiční čínská medicína využívá rostlinu ampák routoplodý (Evodia rutaecarpa) proti bolestem hlavy, nevolnosti, zvracení i menstruačním potížím. Kromě řady jiných sloučenin najdeme v ampáku i dehydroevodiamin a hortiamin, které blokují draselné kanály v buňkách srdečního svalu. Narušení přenosu informace může vést až k těžké srdeční arytmii, fibrilaci komor a náhlé smrti.

Plody ampáku routoplodého, foto Wu Zhu Yu.Ampák routoplodý z čeledi routovitých (Rutaceae) je nevelký strom dorůstají tří až pěti metrů. Roste v Číně na slunných lokalitách ve výšce kolem 1.500 m n.m.

Květ skočce obecného (Ricinus communis) z čeledi pryšcovitých, foto Roland zh, upload on 18. Oktober 2008, CC BY-SA 3.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons.Využívání nejrůznějších přírodních přípravků, zejména rostlinných, je součástí tradiční čínské medicíny i dalších alternativních systémů. V přírodě skutečně najdeme řadu sloučenin, které mají prokazatelně léčivé či jinak prospěšné účinky. V rostlinách rovněž najdeme i sloučeniny, které nás mohou těžce poškodit i spolehlivě zabít. Např. bílkovinný toxin ricin ze semen skočce obecného (Ricinus communis) někteří experti počítají i k chemickým zbraním. Záleží samozřejmě i na dávce. Již na počátku novověku formuloval Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim zvaný Paracelsus (1493 - 1541) pravidlo, že co je v malé dávce lékem, ve velké může být jedem. Důležité je důkladná analýza sloučeniny a jejího působení. Že něco pochází z přírody a nikoliv z chemické továrny, nezaručuje vůbec nic. Molekuly nemají paměť, aby věděly, kde vznikly.

 
Odeslat komentář k článku "Rostliny pomáhají i škodí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rostliny pomáhají i škodí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace