Společnost Moley Robotics uvede roku 2017 na trh kuchyňského robota v cenách od 15 do 72 tisíc USD. I když cena zahrnuje i plotnu, troubu, myčku a výlevku, není to žádná láce. Možná by bylo levnější si najmout kuchaře, protože robokuchař řadu věcí neumí. Pomůcky nebo suroviny nedokáže samostatně vyhledat a nakrájet už vůbec ne, takže loupání cibule vás nezbaví. Zato vám jídlo hezky nazdobí. Jeho robotické paže vybavené 24 klouby a hnané 20 motory údajně zvládnou na 2.000 receptů. Zajímavý je způsob učení, který vychází ze snímání skutečného kuchaře při práci na konkrétním receptu. Otázkou zůstává, zdali imitování člověka při práci je optimální způsob. Možná by bylo lepší vycházet z procesu samého a robota mu přizpůsobit. Tento způsob se využívá u chemických laboratorních robotů a vaření je vlastně odvětví aplikovaná chemie.
Oproti tomu roboti v soutěži skladníků, kterou uspořádal Amazon rovněž minulý víkend, zcela propadli. Soutěžilo se ve vybírání předmětů ze skutečných skladových regálů a jejich přemístění do přepravky na přilehlém stole. Na to, co nejlepší robot a vítěz soutěže z Technischen Universität Berlin zvládl za 20 minut, stačily průměrnému skladníku tři. Jeho nedostatečná rychlost zvláště vynikne na tomto čtyřikrát zrychleném videu, na kterém můžeme pozorovat nejrychlejšího soutěžícího, jehož konstrukční tým obdržel cenu 20 tisíc USD. Ale vývoj v této oblasti pokračuje velmi rychle vpřed. Připomeňme první ročník závodu robotických aut Grand Chalenge v roce 2004. Žádný z účastníků tehdy ani nedojel do cíle. Dnes již auto bez řidiče sotva koho překvapí.