Rádobyzáhadná dutina v koróně Slunce

31.3.2012
Dutina v korone Slunce (foto AV ČR).

Tisková zpráva AV ČR: V uplynulých dnech se v některých elektronických i tištěných médiích objevily obrázky a videa upozorňující na záhadný tmavý útvar v blízkosti Slunce. Vzápětí se pak začaly šířit spekulace, že se jedná o planetku, nebo dokonce o UFO spojené trubicí se Sluncem. Na pravou míru tento jev uvádí na internetových stránkách Astronomického ústavu AV ČR jeho ředitel a sluneční fyzik doc. Petr Heinzel. Přinášíme také zkrácenou verzi tohoto vysvětlení:

Zveřejněné video a snímky z něj ukazují časový vývoj sluneční protuberance a jejího okolního prostředí, kterému se říká magnetická dutina (angl. cavity). Jde o záznam z družice NASA Solar Dynamics Observatory (SDO), která má na palubě tři přístroje. Záznam pořídila soustava teleskopů AIA, které zobrazují Slunce přes různé filtry, což odpovídá různým teplotám slunečního plazmatu (ionizovaný plyn).

Na záběrech je vidět tmavá dutina – oblast ostře omezená magnetickým polem. V ní je hustota koronálního plazmatu nízká, a proto se útvar jeví jako tmavý. Tento je mimořádně ostrý a kulově symetrický, jiné však běžné pozorujeme v různých tvarech. Vždy souvisí s chladnou protuberancí nacházející se v nejvyšší vrstvě atmosféry Slunce – koróně. Je vidět také úzké tmavé vlákno spojující tuto dutinu s povrchem Slunce. Toto vlákno je opět chladný protuberanční útvar na Slunci. Konkrétní tvar takovýchto struktur vždy závisí na momentálním uspořádání magnetického pole v koróně v okolí sledované protuberance. Těžká chladná hmota protuberance se v řídké koróně udrží proti působení sluneční gravitace právě tímto magnetickým polem.

Problematikou takovýchto jevů se zabývá celá řada vědců. Čeští vědci mají prvenství v interpretaci některých zajímavých aspektů. Ve spolupráci s kolegy z Německa, Francie a USA publikovali řadu prací zabývajících se touto problematikou. K tomu využili také pozorování z družice Solar Dynamics Observatory (SDO), ale i z jiných slunečních satelitů. Když se tato pozorování doplní i pozorováním z Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově, lze např. určit celkovou hmotu protuberance, což je klíčový parametr pro studium jejího vývoje. V určitém stadiu se může, právě v závislosti na hmotě, magnetické pole protuberance destabilizovat a celý útvar je pak vyvržen od Slunce do meziplanetárního prostředí. Pokud zasáhne Zemi, může způsobit závažné poruchy podobně jako sluneční erupce. Foto AV ČR

Plný text vysvětlení od ředitele Astronomického ústavu AV ČR doc. Petra Heinzela

Odeslat komentář k článku "Rádobyzáhadná dutina v koróně Slunce "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Rádobyzáhadná dutina v koróně Slunce " e-mailem

Diskuse/Aktualizace