Radioaktivita vyhladí vrásky na povrchu měsíce

14.3.2007
Horký vnitřek měsíce (červená) roztápí led, takže v ledu vzniká kapsa s tlakovou vodou (modrá), jejíž teplota je okolo nuly stupňů Celsia. Ta pak trhlinami vyráží ven a okamžitě mrzne.

V roce 2005 pozorovala sonda Cassini v oblasti jižního pólu Saturnova měsíce Enceladus výtrysky mrznoucí vodní páry. Vzhledem k tomu, že teplota jeho povrchu se pohybuje od –240 do –130oC, musí uvnitř měsíce existovat nějaký zdroj tepla. Ten se ovšem standardním vývojem tělesa vysvětlit nedá. Rovněž slapové vlivy, které vznikají gravitačním působením jiných těles, k tomu nedostačují. Je zajímavé, že povrch Enceladu je hladší, a tudíž mladší, než by odpovídalo jeho stáří, což značí že v historii tohoto měsíce musela proběhnout nějaká nestandardní událost. Dle modelu Dennise Matsona a Julie Castillo-Rogezové z kalifornské Jet Propulsion Laboratory, jehož výsledky přednesli na planetologické konferenci v texaském Houstonu dne 13.3.2007, to bylo období zvýšené radioaktivity. Během svého vzniku před 4,5 miliardou let pochytal Enceladus mnoho tzv. vápenato-hlinitých inkluzí, což v té době ve Sluneční soustavě nebyl až tak vzácný materiál. V nich se nalézal radioaktivní hliník 26 a železo 60, jež svým rozpadem až do svého vyčerpání po sedmi milionech let zahřívaly nitro koule z ledu a kamene, jež se v budoucnu měla stát Enceladem. Vzniklo tak obrovské množství tepla, jež dodnes ohřívá jeho vnitřek na teplotu přes 700oC. V kombinaci se slapovými silami pak jde o dostatečný zdroj energie pro vyvolání pozorovaných jevů.Enceladus je šestý největší Saturnův měsíc o průměru okolo 500 km. Váží přibližně 50.000 krát méně než Země. Jeho povrch tvořený ledem odráží prakticky veškeré na něj dopadající sluneční záření. Pojmenován byl synem svého objevitele Williama Herschela Johnem dle řecké mytologické postavy – jednoho z Titánů.

24.3.2007 – Podle posledních pozorování má mlha vznikající při enceladovském kryovulkanismu výrazný vliv na magnetické pole samotného Saturnu. Její stopy zůstávají podél celé oběžné dráhy měsíce, takže vytváří jakýsi prstencový útvar, který planetu obklopuje. Ten obsahuje elektricky nabité částice, takže jednak na něj má Saturnovo magnetické pole stabilizující účinek, jednak působí i na toto pole. Brzdí ho, takže rotuje pomaluje než vlastní planeta.

 
Odeslat komentář k článku "Radioaktivita vyhladí vrásky na povrchu měsíce "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Radioaktivita vyhladí vrásky na povrchu měsíce " e-mailem

Diskuse/Aktualizace