Původ marsovských strží nejasný

6.2.2003
Citace:
Abotalib Z. Abotalib & Essam Heggy, A deep groundwater origin for recurring slope lineae on Mars, Nature Geoscience, volume 12, pages 235–241 (2019), DOI: 10.1038/s41561-019-0327-5 ID
Zdroj
Erozní rýhy na Marsu. Od pravého okraje snímku k levému je to přibližně 1500 m (foto NASA).

Na snímcích, které pořídil Mars Global Surveyor můžeme rozeznat řadu erozních rýh či strží, avšak jejich původ zůstává ne zcela zřejmý. Evidentně vznikly v důsledku proudění vody, nicméně ta se na Marsu nevyskytuje tekutá, protože je tam příliš chladno. Snad se kapalná voda občas vyhrne z podzemních rezervoárů. Není ani vyloučeno, že proudící jemný prach by mohl mít obdobné účinky.

3.4.2019: Po vodě těsně pod povrchem, tání sněhu, pohlcení vlhkosti z atmosféry nebo tekutém písku přicházejí marsologové s další možnou příčinu vzniku marsovských roklí. Může je vytvářet tlaková voda proudící k povrchu puklina v hornině z hloubky přibližně 750 metrů. „Zkušenosti z našeho výzkumu pouštní hydrologie se staly základem pro tento závěr. Pozorovali jsme stejné mechanismy na severoafrické Sahaře i Arabském poloostrově,“ vysvětluje Abotalib Z. Abotalib z University of Southern California v Los Angeles, první autor publikace.

 
Odeslat komentář k článku "Původ marsovských strží nejasný "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Původ marsovských strží nejasný " e-mailem

Diskuse/Aktualizace