Pulsary určují polohu

21.1.2018
Jeden z 52 koncentrátorů rentgenového záření v teleskopu NICER, foto NASA/Goddard Space Flight Center/Keith Gendreau.

Navigační systém založený na rentgenovém záření pulsarů testuje NASA na Mezinárodní kosmické stanici. Zařízení SEXTANT určilo polohu stanice s přesností 15 km, což není příliš přesné. Celý projekt je teprve v začátcích. Účastník projektu Jason Mitchel z NASA předpokládá, že se podaří dosáhnout přesnosti 100 m. Data poskytuje rentgenový teleskop NICER instalovaný na palubě ISS v červnu loňského roku. Tvoří ho 52 segmentů, z nichž každý samostatně soustřeďuje přicházející rentgenové záření na křemíkový detektor (viz obr., foto NASA/Goddard Space Flight Center/Keith Gendreau).

Pulsar Krabí mlhoviny na snímku složeném z viditelného a rentgenového záření, Optical: NASA/HST/ASU/J. Hester et al. X-Ray: NASA/CXC/ASU/J. Hester et al. [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons.Pulsary jsou neutronové hvězdy, které emitují silné elektromagnetické záření. Jeho intenzita pro pozorovatele velmi stabilně kolísá s frekvencí od 1 Hz do stovek Hz, která je pro každý pulsar typická. Zdroje radiace leží mimo osu rotace, takže pravidelně svítí na různá místa vesmíru obdobně jako maják. Jednu otočku pulsaru uvidíme na jednoduché animaci. Na obrázku složeném z viditelného a rentgenového záření vidíme pulsar Krabí mlhoviny (Optical: NASA/HST/ASU/J. Hester et al. X-Ray: NASA/CXC/ASU/J. Hester et al. [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons).

S navigací pomocí pulsarů se počítá pro družice a kosmické lodě. Vojenský aspekt celé záležitosti nelze přehlížet. Dříve nebo později bude podobná navigace dostupná i na Zemi vedle současné GPS. A pulsary na rozdíl od družic nejde sestřelit.

 
Odeslat komentář k článku "Pulsary určují polohu "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pulsary určují polohu " e-mailem

Diskuse/Aktualizace