Pulsar umí překvapit

18.12.2019
Citace:
Zaven Arzoumanian & Keith C. Gendreau, Focus on NICER Constraints on the Dense Matter Equation of State, The Astrophysical Journal Letters, 2019
Zdroj
Rekonstrukce povrchu pulsaru J0030+0451, obr. NASA, NICER, GSFC's CI Lab.

Velice překvapivý pohled přineslo vůbec první zmapování povrchu pulsaru, rychle rotující neutronové hvězdy vyzařující elektromagnetické záření. Jak vidíme na obrázku NASA v nepravých barvách, bílé skvrny na pulsaru J00300+0451, které odpovídají oblastem maximálního vyzařování, naprosto neodpovídají teorii. Předpokládaný vzhled pulsaru vidíme na dolním obrázku. Oblasti, ze kterých proudí elektromagnetické záření, by měly ležet středově symetricky mimo osu rotace na místě magnetických pólů pulsaru. Tam nabité částice urychlené extrémním magnetickým polem vyzařují elektromagnetické záření. Místo očekávaných dvou pozorujeme u J00300+0451 tři nesymetricky umístěné na jedné polokouli. To jsou ty bílé fleky.

Předpokládaný vzhled pulsaru.Pulsar J0030+0451 se otočí jednou za 0,0049 s, má průměr 26 km, váží 1,4 krát více než Slunce a leží od nás 1.100 světelných let v souhvězdí Ryb. Malý průměr a velká hmotnost je způsobena spojením protonů a elektronů v plazmatu původní hvězdy pod obrovským tlakem do neutronů. Zdá se, že jeho magnetické pole je mnohem méně souměrné, než vyplývá z teorie. Schéma povrchu vzniklo pomocí rentgenového teleskopu Neutron star Interior Composition Explorer (NICER), který NASA umístila na palubu Mezinárodní kosmické stanice ISS. Kdo to chce vidět v pohybu, může zkouknout animovaný gif.

 
Odeslat komentář k článku "Pulsar umí překvapit "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pulsar umí překvapit " e-mailem

Diskuse/Aktualizace