Ptáci podávají neuvěřitelné výkony

6.9.2017
Citace:
Parr et al, High altitude flights by ruddy shelduck Tadorna ferruginea during trans-Himalayan migrations, Journal of Avian Biology (2017). DOI: 10.1111/jav.01443
Zdroj
Samice husice rezavé v letu (Yogendra Joshi (Caught in the flight  Uploaded by Snowmanradio) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons).

Rybák dlouhoocasý (Sterna paradisaea) každoročně přelétá přes celou Zeměkouli z Arktidy do Antarktidy a zpět. Rorýs obecný (Apus apus) vydrží ve vzduchu bez mezipřistání nepřetržitě deset měsíců. Ve vzduchu jí, spí a páří se. Nově ornitologové odhalili, že husice rezavá (Tadorna ferruginea, angl. ruddy shelducks) vystoupá až do výšky 6.800 metrů. Průměr měření pomocí satelitní telemetrie činí 5.590 m. Některé husice zimují v Indii v nadmořských výškách blízkých hladině moře a vejce snášejí severně od Himalájí, takže toto pásmo velehor překonat musí.

Husice rezavá z řádu vrubozobých přebývá od Ukrajiny po Dálný východ. Patří mezi vodní ptáky, dorůstá až 70 cm při rozpětí křidel 135 cm. V Indii jde o posvátného ptáka hinduistů, v Tibetu budhistů. Ornitologové předpokládají, že oproti ostatním ptákům disponuje dosud neznámým adaptačním mechanismem, který jim umožňuje let v tak řídkém vzduchu. Samici husice rezavé v letu vidíme na obrázku (Yogendra Joshi (Caught in the flight Uploaded by Snowmanradio) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons).

 
Odeslat komentář k článku "Ptáci podávají neuvěřitelné výkony "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ptáci podávají neuvěřitelné výkony " e-mailem

Diskuse/Aktualizace