Psi vyčichají malárii

2.12.2018
Citace:
https://www.dur.ac.uk/news/newsitem/?itemno=36199
Zdroj
Freya, anglický špringeršpaněl, trénovaný na vičchání malárie, foto Medical Detection Dogs.

Parazitický prvok zimnička (Plasmodium), původce malárie, pozmění pach hostitele natolik, že psi rozeznají rozdíl mezi zdravými a nakaženými lidmi. Vzorky pachu odebrala zdravotní služba pomocí nylonových ponožek u 175 na pohled zdravých dětí v Gambii. Vzhledem k tropickým teplotám, jaké v Gambii panují, oblékly pravděpodobně ponožky poprvé v životě. Následovaly jednoduché krevní testy, které ukázaly, že 30 z nich je nakažených. Všechny ponožky očichali speciálně trénovaní psi ve Velké Britanii a s dostatečnou přesností určili rozpoznali nemocné.

„Přestože náš výzkum je v počáteční fázi, v podstatě jsme dokázali, že lze vytrénovat psy pro rozeznávání osob nakažených malárií podle pachu s dostatečnou mírou přesnosti. Jde o možný neinvazivní screening choroby v místech vstupu podobným způsobem, jaký se běžně užívá k odhalování ovoce, zeleniny nebo drog na letištích. Mohlo by to pomoci zabránit šíření malárie do zemí, které byly prohlášeny za oblasti bez malárie, a tak zajistit, aby lidé, z nichž mnozí nevědí, že jsou nakaženi parazitem malárie, dostali antimalarika,“ soudí šéf výzkumu prof.Steve Lindsay z britské Durham University.

Změna pachu hostitele zimničky může parazitu přinést evoluční výhodu, pokud láká přenašeče malárie komáry rodu Anopheles.

Franta Flinta 22.12.2018: Že psi najdou drogy je známá věc, ale proč by měli hledat ovoce a zeleninu?

23.12.2018: Některé země, např.Australie nebo Spojené státy, nedovolují dovoz čerstvého ovoce a zeleniny kvůli přenosu zemědělských nákaz.

 
Odeslat komentář k článku "Psi vyčichají malárii "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Psi vyčichají malárii " e-mailem

Diskuse/Aktualizace