Prší náboje

18.5.2020
Citace:
R.G.Harrison et al., Precipitation Modification by Ionization, Phys. Rev. Lett. 124, 198701 – Published 13 May 2020, https://doi.org/10.1103/PhysRevLett.124.198701
Zdroj
Maketa Car-bomby v Sarovském muzeu jaderných zbraní. Skutečné rozměry byly 8 x 2 m a váha dosáhla 27 tun. Největší termnukleární bombu odpálil Sovětský svaz v roce 1961 na Nové Zemi a výbuch dosáhl velikosti 58 Mt TNT, foto User:Croquant with modifications by User:Hex/CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/),https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tsar_Bomba_Revised.jpg.

Jaderné výbuchy ovlivňují množství srážek i ve velmi vzdálených lokalitách. Dny, kdy v atmosféře bylo díky atomové explozi mnohem více elektrických nábojů než v přirozeném stavu, byly srážkově nadnormální v meteorologických stanicích na Shetlandských ostrovech. Náboje fungují jako kondenzační centra, kolem kterých vznikají dešťové kapky. Množství srážek narostlo v letech 1962 - 1964, kterých se studia týkala, v inkriminovaných dnech o čtvrtinu a oblačná pokrývka byla zřetelně hustší. Odlehlé Shetlandské ostrovy vybrali vědci, aby vyloučili znečištění z jiných zdrojů.

První autor publikace prof.R.Giles Harrison z University of Reading vysvětluje smysl výzkumů: „Studiem radioaktivity uvolněné z testů zbraní během studené války vědci v té době pochopili vzorce atmosférické cirkulace. Nyní jsme data znovu analyzovali, abychom sledovali vliv na srážky. Politicky nabitá atmosféra studené války vedla k jaderným závodům ve zbrojení a celosvětovým obavám. O desetiletí později tento globální mrak přinesl stříbrný lem a poskytl nám jedinečný způsob, jak studovat vliv elektrického náboje na déšť."

Pavel 19.5.2020: Takže navrhuji, aby se v rámci boje proti suchu jaderné zkoušky obnovily.

Honza 21.5.2020: Souhlasím, nejen že je potřeba zkoušky obnovit, ale i globální oteplování zastavit jadernou zimou! Současně se tak vyřeší i přelidnění a příroda si konečně oddychne :D

 
Odeslat komentář k článku "Prší náboje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Prší náboje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace