Prostě něco mají

15.1.2020
Citace:
Se Jin Song et al., Comparative Analyses of Vertebrate Gut Microbiomes Reveal Convergence between Birds and Bats, mBio Jan 2020, 11 (1) e02901-19; DOI: 10.1128/mBio.02901-19
Zdroj
Kaloň egyptský Rousettus aegyptiacus v letu, foto Zoharby [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].

Složení střevní mikroflóry většiny savců odpovídá vzájemné příbuznosti a složení potravy, což nepřekvapí. Jedinou výjimku představuje řád letounů, netopýři a kaloni. Stejně jako u ptáků se u nich žádné druhové a potravní odlišnosti nalézt nepodařilo. Nemají žádné specifické vztahy k určitým druhům mikrobů. Vše je zřejmě podřízeno potřebám letu, a tedy maximální snížení hmotnosti střevní mikroflóry. „Skoro to vypadá, jako by prostě nějaké mikroby měli. Očividně nepotřebují mikroby tak, jak ostatní zvířata včetně nás. Velké množství bakterií ve střevě zvyšuje hmotnost a spotřebu energie. Zvířata, která potřebují hodně energie k letu, si nemohou dovolit nést spoustu mikrobů,“ soudí spoluautorka výzkumu Holly L.Lutz z Univeresity of California San Diego.

Složení střevní mikroflóry zvířat bylo určeno geneticky ze vzorků trusů více než 900 různých druhů obratlovců, z toho 315 savců a 491 ptáků. Vzorky sháněli výzkumníci na nejrůznějších místech celé planety, aby zastoupení druhů bylo co nejpestřejší.

 
Odeslat komentář k článku "Prostě něco mají "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Prostě něco mají " e-mailem

Diskuse/Aktualizace