Prospěšné hladovění

20.2.2017
Makak rhesus v indické Ágře na snímku Thomase Schocheho (GFDL CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons).

Dřívější pokusy a vědecké studie prokázaly, že podstatné omezení příjmu potravy prodlužuje délku života. Přestože proběhly pouze na laboratorních zvířatech, od hlístic po potkany, předpokládalo se, že stejné závěry platí i pro nás. Dlouhodobá studie, kterou provedla Rozalyn M. Anderson se svým týmem z University of Wisconsin a National Institute on Aging v marylandském Baltimore, výsledky potvrdila i pro primáty. Jako pokusné zvíře jim sloužil makak rhesus (Macaca mulatta), dobrý model pro sledování lidského stárnutí. Naše genomy se z 93% shodují a řada anatomických detailů a fyziologických, imunologických, neurologických i endokrinologických procesů je obdobná. Rovněž dospívání a stárnutí má srovnatelný průběh. Např. jednomu z pokusných makaků snížili příjem potravy o 30% v jeho 16 letech, což odpovídá u lidí pozdnímu střednímu věku. Nyní je mu 43 let, rovnocenných našim 130 rokům. Makaka rhesa v indické Ágře vidíme na snímku Thomase Schocheho (GFDL CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons).

Gerontolog Valter Longo se svým týmem z University of Southern California tvrdí, že pětidenní hladovění každý měsíc po dobu tří měsíců přináší dobré výsledky. Oproti tomu Luigi Fontana z Washington University School of Medicine v Saint Louis extrémní postupy nedoporučuje. Důraz klade na zdravou, střídmou stravu a přiměřený pohyb.

Lubomír Vrána 20.2.2017: A není ten makak už dementní?

Petr Novotný 21.2.2017: Jestlize makak vazi asi desetkrat mene nez clovek a normalne dostava zhruba ctyrikrat mene jidla, tak neni zase natolik prekvapive, ze kdyz se prestane tak hrozne prezirat a zvysi se mu zastoupeni vitaminu a drasliku na ukor cukru, tak zije dele.

Alena Angelová 23.2.2017: Jez do polo syta, pij do polo pita a dožiješ se dlouhá léta.

 
Odeslat komentář k článku "Prospěšné hladovění "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Prospěšné hladovění " e-mailem

Diskuse/Aktualizace