Projížďka na žraloku

14.4.2019
Citace:
Oliver J. D. Jewell et al., Cryptic habitat use of white sharks in kelp forest revealed by animal-borne video, Royal Society Biology Letters, 3 April 2019, Volume 15Issue 4, doi: 10.1098/rsbl.2019.0085
Zdroj
Žralok bílý (Carcharodon carcharias), foto Elias Levy (Great White Shark), CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons.

Kamera na hřbetní ploutvi žraloka bílého (Carcharodon carcharias, angl. white shark) odhalila rozsah loveckého revíru. Doposud biologové podle hladinových pozorování předpokládali, že kořist hledá pouze ve volných vodách. Podvodní video odhalilo, že slídí po lachtanech jihoafrických (Arctocephalus pusillus, angl. Cape fur seal) i ve vzrostlých porostech chaluh. Pouzdro s kamerou a detektorem pohybu přidržovala na hřbetní ploutvi žraloka svorka, které se během tří dnů rozpustila. Pouzdro vyplavalo na hladinu, kde ho vědci sebrali a stáhli záznam.

Pozorování proběhlo ve vodách Dwyerova ostrova u jihoafrického pobřeží, kde žraloci překvapivě neloví za soumraku jako všude jinde. Možná i lov v chaluhách je místní specialitou. Podle spoluautora výzkumu Martina Wikelskiho z Max-Planck-Institut für Ornithologie v Radolfzellu „by mohlo jít o alternativní loveckou strategii k tradičnímu překvapivému útoku za soumraku. Pokud se takto žralok bílý chová pouze u Dwyerova ostrova, jde o první známý důkaz místních rybích zvyklostí.“ Možná k tomu přispívají i rozsáhlé vzrostlé chaluhové lesy u Dwyerova ostrova.

 
Odeslat komentář k článku "Projížďka na žraloku "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Projížďka na žraloku " e-mailem

Diskuse/Aktualizace