Produktivní kvasinka

13.5.2008

Američtí vědci Lei Wang a Qian Wang připravili geneticky modifikovanou kvasinku, která produkuje třistakrát více bílkovin než dosavadní druhy. Dosáhli toho tím, že geny odpovídající za produkci proteinů v bakterii Escherichia coli vpravili do kvasinky. Předpokládá se, že nových kvasinek se bude využívat hlavně pro výrobu bílkovin, které obsahují v přírodě se nevyskytující aminokyseliny. V živých organismech najdeme zcela běžné dvacet různých aminokyselin a ještě několik dalších, jež se vyskytují jen zřídka. Nicméně další uměle připravené aminokyseliny umožňují vytvářet bílkoviny, jejichž vlastnosti nastavíme dle potřeby. Můžeme je pak třeba jako velmi účinná léčiva.

 
Odeslat komentář k článku "Produktivní kvasinka "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Produktivní kvasinka " e-mailem

Diskuse/Aktualizace