Přišel o zub

12.2.2020
Citace:
Hoffmann, R., Bestwick, J., Berndt, G. et al. Pterosaurs ate soft-bodied cephalopods (Coleoidea). Sci Rep 10, 1230 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-57731-2
Zdroj
Ptakoještěři Rhamphorhynchus muensteri loví hlavonožce Plesioteuthis subovata na hladině jurského moře, kresba a fotografie v pozadí CK a Beat Scheffold za použití modelu BS, CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/, Hoffmann, R., Bestwick, J., Berndt, G. et al. Pterosaurs ate soft-bodied cephalopods (Coleoidea), Sci Rep 10, 1230 (2020).

Před 152 miliony let přišel ptakoještěr druhu Rhamphorhynchus muensteri při lovu o zub. Letěl nad hladinou jurského moře a pokusil se ulovit hlavonožce Plesioteuthis subovata,který plaval těsně pod ní. Loveckou scénku můžeme shlédnout na obrázku. Nějak se to zvrtlo, hlavonožec byl větší nebo bojovnější, než dravec čekal, a při nepodařeném útoku přišel o zub. Zkamenělý hlavonožec s vetknutým zubem ptakoještěra leží od té doby samostatně zjevně nesežrán v solnhofenském vápenci.

(A) zkamenělina hlavonožce Plesioteuthis subovata v solnhofenském vápenci s vylomeným zubem ptakoještěra Rhamphorhynchus muensteri (tooth), arm-head complex = hlava a ramena, ink sac = inkoustová žláza, double keel and fin = ploutve, (B), (C) detaily zubu, (D), (E) detaily špičky zubu, CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/, Hoffmann, R., Bestwick, J., Berndt, G. et al. Pterosaurs ate soft-bodied cephalopods (Coleoidea), Sci Rep 10, 1230 (2020).„Přímý důkaz úspěšných nebo neúspěšných pokusů o lov je bohužel ve fosilních záznamech vzácný. Zub leží na místě, kde nejsou žádné životně důležité orgány. Je možné, že mohl (hlavonožec) nějakou dobu přežít,“ upřesňuje první autor publikace René Hoffmann z Ruhr-Universität Bochum. Oblast Solnhofenu ve středním Bavorsku západně od Regensburgu tvořila ve svrchní juře před 153 - 148 miliony let souostroví s mnoha lagunami na okraji moře Tethys. Jemnozrnné litografické vápence, které se tehdy usadily, jsou proslulé svým obsahem zkamenělin.

 
Odeslat komentář k článku "Přišel o zub "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Přišel o zub " e-mailem

Diskuse/Aktualizace