Příroda ohrožuje

20.3.2018
Citace:
https://www.wissenschaft.de/gesundheit-medizin/achtung-natuerliches-risiko/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wissenschaft.de_19-06-2018
Zdroj
Chemická struktura sloučenin z levandulového a čajovníkového oleje podezřelých z vyvolání gynekomastie.

Gynekomastii neboli růst prsů způsobují u prepubertálních hochů velké dávky oblíbených přírodních léčiv čajovníkového nebo levandulového oleje. Na letošní 100.výroční konferenci americké Endrokrinologické společnosti, která dnes končí v Chicagu, přednesl J. Tyler Ramsey výsledky výzkumu svého týmu. Na základě analýzy stovek sloučenin, které oba oleje tvoří, vytipovali osm, jež nejspíš zodpovídají za nežádoucí účinky. Jejich chemickou strukturu vidíme na obrázku. 4-terpineol je dokonce hlavní součástí čajovníkového oleje. Další testy ukážou, které z nich fungují podobně jako ženské pohlavní hormony estrogeny.

Kvetoucí levandule lékařská, foto Nanosanchez, Public domain, via Wikimedia Commons.Levandulový olej (lavender oil) pochází z květů levandule lékařské (Lavandula angustifolia, viz obr.). Čajovníkový olej (tea tree oil) nemá nic společného s čajem. Získává se destilací z listů australské rostliny kajeput střídavolistý (Melaleuca altemifolia, viz obr. u dalšího odstavce). Rostlinné se oleje se původně získávaly pouze lisováním. Nyní kvůli větší poptávce se používají i jiné metody, jako destilace či extrakce organickými rozpouštědly. Kromě čajovníkového známe skutečně i olej čajový, terý se získává lisováním semínek čajovníku čínského (Camellia sinensis).

Kajeput střídavolistý, foto Tangopaso, Public domain, via Wikimedia Commons.“Lidé pokládají přírodní oleje za bezpečné. Obsahují nicméně množství rozličných sloučenin, takže bychom je měli užívat s opatrností, protože některé z těchto chemikálií jsou možnými endokrinními disruptory,“ říká J. Tyler Ramsey z National Institutes of Health. Jako endokrinní disruptory (angl. endocrine disruptors), nazýváme sloučeniny, které zasahují do normálních funkcí soustava žláz s vnitřní sekrecíendokrinního systému? a mohou tak narušovat fyziologické funkce hormonů.

Chemická struktura pyrrolizidinu. 6.10.2018: Další nebezpečí představují pyrrolizidinové alkaloidy, kterými se některé rostliny brání proti okusování. Strukturu pyrrolizidinu, jejich základní stavební jednotky, vidíme na obrázku. Podle Bundesinstitut für Risikobewertung (Spolková agentura pro odhad rizika) je obsahuje sadec konopáč (Eupatorium cannabinum), devětsil lékařský (Petasites hybridus) a podběl lékařský (Tussilago farfara) z čeledi hvězdnicovitých a brutnák lékařský (Borago officinalis) a rody kostival (Symphytum), a kamejka (Lithospermum) z čeledi brutnákovitých. Podle toxikologických dat Evropského úřadu pro bezpečnost potravin by dlouhodobé užívání preparátů nebo pití nálevů s obsahem těchto rostlin mohlo mít mutagenní nebo karcinogenní účinky či vést k poškození jater.

 
Odeslat komentář k článku "Příroda ohrožuje "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Příroda ohrožuje " e-mailem

Diskuse/Aktualizace