Experimenty, které provedl prof. Dominik N. Muller z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg a prof.David A. Hafler z Yale University s řadou spolupracovníků z německých i amerických univerzit, prokázaly, že přílišné solení může být příčinnou řady autoimunních onemocnění. Během uplynulých desetiletí podstatně narostl počet lidí postižených různými autoimunními chorobami, jako jsou např. roztroušená skleróza, juvenilní cukrovka, Crohnova choroba, lupenka, revmatická artritida. Autoimunními rozumíme takové nemoci, při nichž buňky našeho imunitního systému začnou působit proti vlastním tělním buňkám. Nadbytek chloridu sodného aktivuje přílišné množení buněk Th17, jež jsou důležitou součástí imunitního systému. Jejich nadbytečné množství způsobuje autoimunní onemocnění. Experimenty s přesolenou stravou to potvrdily jen u laboratorních myší, u lidí se musíme spokojit s pokusy na tkáňových kulturách.