Překvapení ze zahrádky

31.12.2019
Citace:
Longino, John T. and Booher, Douglas B. (2019) Expect the unexpected: a new ant from a backyard in Utah, Western North American Naturalist: Vol. 79 : No. 4 , Article 3., https://scholarsarchive.byu.edu/wnan/vol79/iss4/3
Zdroj
Dělnice mravence Strumigenys ananeotes, foto Jack Longino.

Objev nového druhu mravence není zas až taková událost, aby zprávy o ní pronikly mimo příslušnou odbornou literaturu. Nicméně okolnosti objevu mravence Strumigenys ananeotes v Utahu za zmínku stojí. Narazil na ně víceméně náhodou myrmekolog Jack Longino z University of Utah na zahradě svého domu v Salt Lake City. V srpnu 2018 nalezl první čtyři jedince. Pokládal je nejprve za zavlečený druh. Když se příští den trochu poryl v hlíně, narazil na další. Podrobný průzkum ukázal, že jistě jde o místní druh podobný arizonským mravencům. Protože S. ananeotes má rád teplé, vlhké prostředí, v suchém klimatu Utahu žil trvale v podzemí, takže ho nikdo nezpozoroval.

„Centrum města není zrovna místo, kde bychom očekávali objev nového druhu. Pouze lidská činnost, díky které ve městě rostou stromy, způsobila, že se v létě podobá listnatým lesům východních Spojených států. Mravenci proto mohli rozšířit svá stanoviště na povrch,“ vysvětluje objevitel nového druhu mravence Jack Longino.

 
Odeslat komentář k článku "Překvapení ze zahrádky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Překvapení ze zahrádky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace