Prásk do Měsíce!

28.1.2019
Citace:
http://www.astronom.cz/horalek/ - https://apod.nasa.gov/apod/ap190125.html
Zdroj
Přímý zásah Měsíce meteoroidem během zatmění 21.1.2018, foto Petr Horálek, http://www.astronom.cz/horalek/.

Přímý zásah měsíce meteoroidem během zatmění 21.1.2018 vidíme na fotografii Petra Horálka (http://www.astronom.cz/horalek/) Těleso o hmotnosti kolem 10 kg vyhloubilo dopadový kráter o průměru 7 až 10 m. Nejde o vzácný jev, jenom je na sluncem ozářeném povrchu Měsíce těžko pozorovatelný. Zachytit dopad během zatmění je ojedinělé.

Meteoroidy jsou tělesa o rozměrech nanejvýš desítky metrů, které obíhají Slunce v mezerách mezi planetami. Velikost naprosté většiny z nich dosahuje pouze milimetrů.Zbytek spadlý na zemský povrch po průletu atmosférou nazýváme meteorit. Meteor je světelný jev, který pozorujeme při průletu rozžhaveného meteoroidu atmosférou. Protože Měsíc atmosféru nemá, meteory na něm pozorovat nelze.

Poprvé podobnou událost pozorovala skupina pěti mnichů v Canterbury během teplé letní noci 18.června 1178 krátce po západu Slunce. Zaznamenal ji kronikář Gervase of Canterbury a nejspíš šlo o větší těleso, možná planetku nebo kometu.

Petr Horálek 29.1.2019: Těleso podobné velikosti zasáhne Měsíc približně jednou za týden (byla tedy klika, že bylo zatmění, navíc k záblesku došlo v nejtmavší části stínu během této fáze úkazu). Asteroid narazil do Měsíce s energii řádově tisícekrát menší než hirošimská bomba, což i tak bohatě stačilo na záblesk viditelný i v malých dalekohledech. Záblesk jsme mj. mohli zaznamenat i proto, že Měsic byl poblíž přízemi (nastal jeden ze tří letošních "superúplňků"; další úplné zatměmí při superúplňku nastane až v roce 2033), díky čemžz slabý záblesk mohl vyniknout na záznamech přístrojů s menší rozlišovací schopností.

 
Odeslat komentář k článku "Prásk do Měsíce! "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Prásk do Měsíce! " e-mailem

Diskuse/Aktualizace