Poznej sám sebe

16.2.2019
Citace:
Robert Kwiatkowski, Hod Lipson, Task-agnostic self-modeling machines, Science Robotics 30 Jan 2019: Vol. 4, Issue 26, eaau9354, DOI: 10.1126/scirobotics.aau9354
Zdroj
Robot, který poznává sám sebe (Robert Kwiatkowski/Columbia Engineering).

Robota, jehož úkolem je poznat sebe samého, vidíme na obrázku. Vznikl na newyorské Columbia University. Ihned po zapnutí se začal náhodně pohybovat a metodou deep learning vyhodnocoval situaci. Po 35 hodinách potácení zvládl smysluplný pohyb a dokázal popsat svůj tvar s chybou 4 cm. Úkoly typu vezmi a polož (the pick-and-place task) zvládal s úspěšností 44%. Po zavedení zpětné vazby, které umožňovala poučit se z neúspěšných pokusů, začal fungovat na 100%. Dokázal rozeznat i vlastní poškození.

Konstruktéři chápou výhody i rizika nového projektu. Prof.Hod Lipson, pod jehož vedením robot vznikl, říká: „Sebeuvědomění povede k přizpůsobivějším systémům, avšak může vést ke ztrátě kontroly. Jde o mocnou technologii, kterou bychom měli užívat uvážlivě. Chceme-li samostatné roboty rychle se přizpůsobující situacím, jež jejich tvůrci nepředpokládali, je důležité, aby pochopili sebe.“ Dávná moudrost starých Řeků „Poznej sám sebe“ (Gnóthi sauton) začíná platit i pro roboty.

 
Odeslat komentář k článku "Poznej sám sebe "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Poznej sám sebe " e-mailem

Diskuse/Aktualizace