Pozitivní kofein

8.11.2012
Citace:
Y.O.Ali et al., Screening with an NMNAT2-MSD platform identifies small molecules that modulate NMNAT2 levels in cortical neurons, Scientific Reports 7, Article number: 43846 (2017) doi:10.1038/srep43846
Zdroj
Chemická struktura kofeinu.

Ctitelé kávy již dlouho vědí, že jejich oblíbený nápoj je povzbudí a dodá jim nový elán. Psychologové Lars Kuchinke a Vanessa Lux z Ruhr-Universität Bochum zjistili, že kofein zlepšuje vnímání pozitivních výrazů během čtení. Experimenty proběhly se skupinou 66 osob, přičemž někteří obdrželi 200 mg kofeinu, což odpovídá dvěma až třem šálkům kávy, jiní pouhé placebo. Všichni účastníci četli různá slova z obrazovky, přičemž se potvrdila již známá skutečnost, že emocionálně pozitivním výrazům porozumíme rychleji. Kofein tuto schopnost dále zvyšuje, nejspíš prostřednictvím dopaminových receptorů v mozku.

12.3.2017: Pití kávy nás může ochránit před neurodegenerativním poškozením mozku. Jak zjistili Yousuf O. Ali, Gillian Bradley a Hui-Chen Lu z Indiana University v Bloomingtonu, kofein zvyšuje expresi enzymu nikotinamid-mononukleotid-adenylyltransferáza 2 (NMNAT2) v nervových buňkách mozkové kůry. Chrání je před poškozením stresem a váže se na zmutovaný protein tau, jehož ukládání způsobuje Alzheimerovu chorobu. Při Parkinsonově, Huntingtonově a Alzheimerově chorobě je koncentrace NMNAT2 v mozku podstatně snížena. Experimenty zatím proběhly pouze na laboratorních myších, nicméně lze očekávat, že u lidí bude působit stejně. Celkem nalezla Hui-Chen-Lu se svými kolegy 24 sloučeniny, které expresi NMNAT2 zvyšují, a 13, jež ji snižují.

 
Odeslat komentář k článku "Pozitivní kofein "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pozitivní kofein " e-mailem

Diskuse/Aktualizace