Polymerace polovodičem

18.8.2017
Citace:
Rapid Three-Dimensional Printing in Water Using Semiconductor–Metal Hybrid Nanoparticles as Photoinitiators, Amol Ashok Pawar, Shira Halivni, Nir Waiskopf, Yuval Ben-Shahar, Michal Soreni-Harari, Sarah Bergbreiter, Uri Banin, and Shlomo Magdassi, Nano Letters 2017 17 (7), 4497-4501, DOI: 10.1021/acs.nanolett.7b01870
Zdroj
Polymerace pomocí polovodivé částice CdS, Au značí zlato,  e- elektron a tečka u chemického symbolu radikál (nepárový elektron). Dopadají foton (modrý) vytvoří standardně v polovodiči pár elektron - díra. Elektron se do chemických reakcí zapojí přes vodivou zlatou čepičku, díra (chybějící elektron) pohltí přímo elektron z vody.

Zajímavou metodu 3D tisku z polyakrylamidu ve vodě vyvinuli chemici z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Polymeraci akrylamidu vyvolávají světlem pomocí protáhlých nanočástic z polovodivého sulfidu kademnatého CdS, které na jednom konci nesou zlatou čepičku. Schéma chemických reakcí vidíme na obrázku, kde Au značí zlato, e- elektron a tečka u chemického symbolu radikál, tedy samotný, nepárový elektron. Dopadají foton (na obr. modrý) vytvoří standardně v polovodiči pár elektron - díra. Elektron se do chemických reakcí zapojí přes vodivou zlatou čepičku, díra (chybějící elektron) pohltí přímo elektron z vody.

Jde o nový přístup ke spuštění polymerace nejspíš využitelných i v jiných případech. 3D tisk ve vodném prostředí rozšiřuje možnosti využití na práci s buňkami i další biologické aplikace.

 
Odeslat komentář k článku "Polymerace polovodičem "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Polymerace polovodičem " e-mailem

Diskuse/Aktualizace