Polovodivý grafen

12.6.2009
Struktura chlorovaného grafenu

Grafen (akademon.cz 22.10.2004), krystal uhlíku tvořený jedinou vrstvou atomů, je velmi perspektivním materiálem pro elektroniku (akademon.cz 25.2.2007). Rozšířit jeho možnosti se podařilo fyzikům z University of California v Berkeley. Podařilo se jim ho připravit v polovodivé podobě, na rozdíl od běžného grafenu, jež se vyznačuje kovovou vodivostí. Přiložíme-li nesymetricky dvě vrstvy grafenu na sebe, získáme za normální teploty polovodič se zakázaným pásmem o šíři až 250 mV. Je to méně než běžně užívané polovodiče, na elektronické aplikace to však stačí.

Jiný způsob, jak získat polovodivý grafen, vynalezli experti z MIT pod vedením Mildred S.Dresselhaus a Tomase Palaciose. Na jeho povrch navázali pomocí chlorové plazmy atomy chloru. Grafen se tím stává polovodičem typu p s vysokou pohyblivostí nábojů. Zatím se jim podařilo navázat chlor asi na 45% možných vazebných míst. Pro lepší fungování by bylo dobré dosáhnout 50%. Strukturu jejich produktu vidíme na obrázku.

16.5.2014: Základem molekulárních motorů se může stát grafen s naadsorbovanými molekulami fluoridu chloritého ClF3. Na základě svých experimentů to tvrdí Jong Hak Lee se svými kolegy ze skupiny prof. Barbaros Özyilmaz z National University of Singapore. Při ozáření laserem o vlnové délce 532 nm se ohřeje a rozepne tak výrazně, že se v místě ohřevu výrazně vyboulí. Vnitřní tlak při tom dosáhne milionu pascalů, což je zhruba desetinásobek tlaku atmosférického. Během 10.000 cyklů nedojde k žádné degradaci materiálu.

 
Odeslat komentář k článku "Polovodivý grafen "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Polovodivý grafen " e-mailem

Diskuse/Aktualizace