Pohovořte s ponorkou

24.8.2018
Citace:
http://news.mit.edu/2018/wireless-communication-through-water-air-0822
Zdroj
Schéma technologie TARF.

Vodní hladina představuje zásadní komunikační překážku. Radiové vlny použitelné nad ní i na pevnině proniknou jen do malé hloubky. Ponorky komunikují pod vodou pomocí velmi dlouhých radiových vln, ale s někým, kdo není ponořen, si popovídají jen po vynoření nebo pomocí vypuštěné bóje s anténou, která prozradí jejich polohu. Zajímavé řešení testují vědci z MIT. Jde o kombinaci zvukových vln (sonaru) vysílaných mikrofonem pod vodou a radaru nad hladinou. Systém pojmenovali TARF (translational acoustic- RF communication, kde RF znamená radio frequency).

Dorazí-li zvuková vlna k hladině, rozvlní ji s nepatrnou amplitudou v mikrometrech. Mnohem vyšší frekvence ve stovkách Hz ji odliší od běžných pohybů vodní hladiny s frekvencí kolem 1 Hz. Kmity zachytí speciální citlivý radar pracující mezi 30 a 300 GHz. Experimenty zatím proběhly v nádrži s mikrofonem od 5 do 70 cm pod hladinou a speciální anténou radaru od 20 do 40 cm nad ní. Ve vyhrazené dráze plaveckého bazénu za plného provozu proběhly další úspěšné testy na větší vzdálenost s mikrofonem 3,5 metru pod hladinou a anténou 30 cm nad ní.

„TARF je první systém, který umožňuje snímat podvodní akustické signály pomocí radaru ze vzduchu. Očekávám, že tato nová radio-akustická technologie prospěje vědcům v oblastech, kde závisí na podvodní akustice, např. mořská biologie, a inspiruje vědeckou komunitu k vývoji praktického a odolného radio-akustického spojení,“ říká says Aaron Schulman z University of California at San Diego.

Pro nasazení v praxi bude nutné vykonat ještě mnoho práce, nicméně předběžné výsledky jsou slibné. TARF možná využijí nejen ponorky vojenské, ale i vědecká zařízení, které výsledky pozorování budou moci přenášet bez opakovaného vynořování na hladinu. Letadla vybavená akustickou částí TARFu jako nouzovým voláním bude v případě zřícení do moře snazší nalézt. Podaří-li se podvodní systém dostatečně miniaturizovat, může se stát součástí výbavy potápěče. Nejen, že si pod vodou popovídáme, ale můžeme se i těšit na přímé přenosy.

 
Odeslat komentář k článku "Pohovořte s ponorkou "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pohovořte s ponorkou " e-mailem

Diskuse/Aktualizace