Podivuhodná cesta opic

14.4.2020
Citace:
E.R.Seiffert et al., A parapithecid stem anthropoid of African origin in the Paleogene of South America, Science 10 Apr 2020: Vol. 368, Issue 6487, pp. 194-197, DOI: 10.1126/science.aba1135 - M.Godinot, Rafting on a wide and wild ocean, Science 10 Apr 2020: Vol. 368, Issue 6487, pp. 136-137, DOI: 10.1126/science.abb4107
Zdroj
Kosman bělovousý (Callithrix jacchus, angl.common marmoset), malý ploskonosý primát Nového světa, velký zhruba jako U.perdita, která překročila Atlantik, foto Raimond Spekking.

Dokladem putování opic přes Atlantský oceán jsou čtyři fosilní zuby staré 23 až 34 milionů let nalezené na břehu Rio Yoruba na hranici Peru a Brazílie. Zjevně jde o pozůstatky dosud neznámého poloopice, nártouni a opice včetně člověkaprimáta? pojmenovaného Ucayalipithecus perdita nepříbuzného ostatním druhům opice nového světaploskonosých (Platyrrhini, angl.flat nosed)?. Podivuhodně blízké jsou zubům vymřelé čeledi primátů Parapithecidae, kteří žili v severní Africe před 25 až 50 miliony let. Předkové U.perdita se od ní oddělili zhruba před 35 miliony let. Jedinou možností, jak k tomu mohlo dojít je, že překonali Atlantský oceán. Vzhledem k velkému zalednění na rozhraní třetihorních období eocénu a oligocénu před 34 miliony let byla mořská hladina o mnoho níž, než dnes. Atlantik tehdy dosahoval šíře 1.500 - 2.000 km, což je i tak pro suchozemského tvora o váze stovek gramů obrovská překážka.

Jihoamerická kapybara (Hydrochoerus hydrochaeris, angl. capybara) ze skupiny Caviomorpha  je největší  současný  žijící hlodavec dorůstající až 80 kg, foto Arpingstone/Public domain.„Jde o zcela jedinečný objev.Ukazuje se, že kromě opic nového světa a předků morčat musela i tato třetí linie savců nějakým způsobem uskutečnit neuvěřitelnou transatlantickou cestu,“ soudí první autor publikace Erik R. Seiffert z University of Southern California, Los Angeles. Přes veškerou obtížnost takové transatlantické plavby nejspíše na kusu vegetace urvaném bouří, nešlo o ojedinělou událost. Předci U. perdita jsou pouze třetí skupina savců, kteří podnikli tuto podivuhodnou cestu. Předešli ji předci ostatních opic Nového světa, tzv. ploskonosých opic a předci hlodavců skupiny Caviomorpha, která zahrnuje vyhynulé i řadu současných jihoamerických hlodavců. Jejich předci pocházeli rovněž z afro-arabské oblasti a nikdy nežili v Severní Americe.

 
Odeslat komentář k článku "Podivuhodná cesta opic "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Podivuhodná cesta opic " e-mailem

Diskuse/Aktualizace