Počítačový model pouti do Mekky

1.5.2007
Citace:
N.Bain, D. Bartolo, Dynamic response and hydrodynamics of polarized crowds, Science 04 Jan 2019: Vol. 363, Issue 6422, pp. 46-49, DOI: 10.1126/science.aat9891
Zdroj
Vnitřek svatyně  Ka'ba plný poutníků na posvátné pouti Hadždž. jejímu účastníku náleží čestný titul hadži.

Němečtí vědci se zabývají studiem turbulence davu lidí a již doporučil vládě Saudské Arábie několik opatření, která mají zvýšit bezpečnost poutníků při tradiční náboženské pouti do Mekky. Té se každoročně účastní na dva miliony věřících a právě události loňského ledna, kdy dav umačkal na 300 lidí, vedly saudské úřady k rozhodnutí zabývat se otázkami bezpečnosti při obřadu Hadždž. Pracovníci Drážďanské univerzity na základě videozáznamů pohybu davu zhotovili počítačový model, který identifikuje nebezpečné turbulence, jež mohou vést až ke smrtelným úrazům. Zjistili, že základem nebezpečných vln vedoucích až k umačkání jednotlivců může být panika i jen jediného člověka. Na základě jejich návrhu již byly provedeny úpravy v okolí mostu Džamarat, kde k tragickým událostem došlo, jež směřují ke zlepšení plynulosti proudění davu.

11.1.2019: Další výzkum pohybu davu ukázal, že podléhá zákonům hydrodynamiky. Docela dobře ho vystihuje vhodně upravená Navierova-Stokesova rovnice popisující proudění tekutin. Vyplývá to z pohybu závodníků při hromadném maratonském běhu v Chicagu. V Praze to nejspíš platí rovněž. Jde o tzv. polarizovaný dav, tj. dav pohybující se daným směrem.

 
Odeslat komentář k článku "Počítačový model pouti do Mekky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Počítačový model pouti do Mekky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace