Pochutnáme si na bavlníku?

12.12.2009

Doc.Keerti Rathore se svým týmem genetiků z texaské AM University získal geneticky upravený bavlník, jehož semena neobsahují toxin gossypol. Jedná se o polyfenolický aldehyd, který hraje důležitou roli při ochraně rostliny proti hmyzím škůdcům. V ostatních částech geneticky modifikovaného bavlníku zůstává. Doposud bylo možné bavlníková semena zkrmovat jen dobytkem, kterému gossypol nevadí. Lidem poškozuje játra i srdce, i když v malých dávkách a s možnými vedlejšími účinky může posloužit jako mužská antikoncepce anebo protirakovinný preparát. Doposud se proto využíval z bavlníkových semen pouze olej pro výrobu majonéz a salátových zálivek. Vysoký obsah bílkovin, který dosahuje skoro čtvrtiny jejich váhy, až doposud pro výživu nebylo možné využít. Solené a pražené chutnají lépe než sója.

 
Odeslat komentář k článku "Pochutnáme si na bavlníku? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pochutnáme si na bavlníku? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace