Plameňáci se spolčují

26.4.2020
Citace:
P.E.Rose, Evaluating the social networks of four flocks of captive flamingos over a five-year period: Temporal, environmental, group and health influences on assortment, Behavioural Processes, Volume 175, June 2020, 104118, doi: 10.1016/j.beproc.2020.104118
Zdroj
Plameňák růžový ve WWT Slimbridge Wetland Centre, foto Arpingstone/Public domain, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Caribbean_Flamingo.jpg.

Překvapivě komplexní sociální vazby panují mezi plameňáky (rod Phoenicopterus, angl. flamingo) v hejnu. Kromě stabilních párů kvůli rozmnožování vytvářejí skupiny i mezi jedinci téhož pohlaví, které vydrží mnoho let. Na druhou stranu existují jedinci, kteří se sobě záměrně vyhýbají. „Naše výsledky ukazují, že společenství plameňáků je složité. Identifikovali jsme páry samců nebo samic a také trojice a čtveřice, které jsou pravidelně spolu. Zdá se, že plameňáci - jako lidé - vytvářejí sociální pouta, zřejmě proto, že je to pro ně výhodné. Při přemísťování ptáků z jedné zoo do druhé bychom měli dbát na to, abychom neoddělili plameňáky, kteří jsou na sebe vázaní,“ https://www.wissenschaft.de/umwelt-natur/flamingos-pflegen-treue-freundschaften/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wissenschaft.de_21_04_2020hovoří o své práci? první autor publikace Paul E.Rose z University of Exeter.

Hejno letících plameňáků chilských, foto Cláudio Dias Timm from Rio Grande do Sul/CC BY-SA, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phoenicopterus_chilensis_-Tavares,_Rio_Grande_do_Sul,_Brazil_-flying-8.jpg.Studie proběhla mezi lety 2012 až 2016 se čtyřmi skupinami plameňáků v ptačím safari WWT Slimbridge Wetland Centre v jižní Anglii, přičemž vědci kromě zdravotního stavu sledovali sociální kontakty jednotlivých značených plameňáků. Jejich přátelství zůstávala stabilní po celou dobu sledování. Největší skupina čítala na 140 zvířat a ze šesti žijících druhů zkoumali vědci čtyři: plameňáka chilského (P. chilensis), andského (P. andinus), malého (P. minor) a karibského (P.ruber). Zbývající dva, plameňáka Jamesova (P. jamesi) a růžového (P.roseus) do studie nezahrnuli. Plameňáci jsou extrémně dlouho žijící ptáci. Mohou se dožít až 80 let. Někteří jedinci ve WWT Slimbridge Wetland Centre jsou prokazatelně od šedesátých let.

 
Odeslat komentář k článku "Plameňáci se spolčují "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Plameňáci se spolčují " e-mailem

Diskuse/Aktualizace