Pavoučí hedvábí

28.9.2015
Citace:
P.Mohammadi et al., Biomimetic composites with enhanced toughening using silk-inspired triblock proteins and aligned nanocellulose reinforcements, Science Advances 13 Sep 2019: Vol. 5, no. 9, eaaw2541, DOI: 10.1126/sciadv.aaw2541
Zdroj
Experimentální kvasná nádoba určená k vývoji nových typů vláken a zvyšování výtěžnosti (foto Bolt Threads).

Společnost Bolt Threads z kalifornského Emeryvillu uvede příští rok na trh vlákno z pavoučího hedvábí. Jejím zakladatelům Danu Widmaierovi a Davidu Breslauerovi se podařilo vyřešit oba stěžejní problémy bránící většímu využití pavoučího vlákna, které se vyznačuje mimořádnými mechanickými vlastnostmi; např. vlákna některých druhů jsou pevnější než ocel. Jeho výrobu v dostatečném množství zvládli pomoci geneticky modifikovaných kvasinek, které krmí glukózou. Zvládli i technologii, jak z takto získaného beztvarého bílkovinného slizu tkát vlákna. Vytahují je přímo z roztoku, perou a suší. Na obrázku vidíme experimentální kvasnou nádobu určenou k vývoji nových typů vláken a zvyšování výtěžnosti (foto Bolt Threads).

Samička křižáka obecného Araneus diadematus  o délce těla 18 mm,  foto Bruce Marlin [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].18.9.2019: Velmi pevný materiál získáme kombinací pavoučího hedvábí a celulózy. Výrobní postup vysvětluje Pezhman Mohammadi z finské Aaltoské univerzity: „Vyšli jsme z březové buničiny, rozdělili ji na celulózová nanovlákna, která jsme uspořádali do tuhého skeletu. Celulózovou tkaninu jsme vyplnili měkkým a energii rozptylujícím adhezivním pavoučím hedvábím.“ Nanovlákna připravila bakterie Clostridium thermocellum, která disponuje enzymatickým aparátem pro štěpení celulózy. Pavoučí hedvábí vytvořila bakterie Escherichia coli pomocí genů z pavouka křižáka obecného Araneus diadematus, angl. cross spider.

 
Odeslat komentář k článku "Pavoučí hedvábí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Pavoučí hedvábí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace