Papuchalka něco svědí

26.1.2020
Citace:
Evidence of tool use in a seabird, Annette L. Fayet, Erpur Snar Hansen, Dora Biro, Proceedings of the National Academy of Sciences Jan 2020, 117 (3) 1277-1279; DOI: 10.1073/pnas.1918060117
Zdroj
Papuchalk severní (Fratercula arctica), foto Andreas Trepte [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)].

I papuchalk, i když se inteligencí nemůže rovnat papouškům nebo krkavcovitým, leccos zvládne. Když se chce podrbat, použije klacík, jak vidíme na videu (viz Zdroj, CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/). Doposud neznámou a neočekávanou dovednost zaznamenali ornitologové ve dvou koloniích vzdálených od sebe 1.700 km. Jedna leží na Islandu a druhá ve Walesu. Papuchalkové (rod Fratercula, angl. puffins) jsou vodní ptáci z čeledi alkovitých (Alcidae) obývající severní končiny Zeměkoule.

„Náš objev ukazuje, jak důležité je rozšířit diskusi o využití nástrojů u zvířat. Doporučujeme ostatním, aby zahrnuli druhy zvířat, u kterých tradičně nepředpokládáme užití nástrojů. V tomto případě nálezy ospravedlňují další studie kognitivních schopností mořských ptáků. Problém, který byl dosud zanedbáván, ale jednoznačně má potenciál,“ soudí autoři výzkumu.

 
Odeslat komentář k článku "Papuchalka něco svědí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Papuchalka něco svědí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace