Papoušek pomůže

19.1.2020
Citace:
Désirée Brucks, Auguste M.P. von Bayern. Parrots Voluntarily Help Each Other to Obtain Food Rewards. Current Biology, 2020; DOI: 10.1016/j.cub.2019.11.030
Zdroj
Papoušek šedý - žako, foto Dwagener [CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)].

Vzájemná pomoc v rámci druhu je spojena s vysokou inteligencí a doposud jsme ji pozorovali pouze u opic, u člověka v míře nebývale vysoké. Značnou inteligencí jsou nadáni též papoušci a krkavcovití, takže vědce pochopitelně zajímalo, zda si i oni navzájem pomáhají. Pokusy ukázaly, že papoušci šedí (též žako, Psittacus erithacus, angl. African grey parrots) si pomocné křídlo podají. U krkavcovitých (čeleď Corvidae, řád pěvci, angl.crows) a papouška ara šedolící (Primolius couloni, angl. blue-headed macaws) pozorování pomoc neprokázalo.

Papoušek ara šedolící, foto Quartl [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)].Papoušci nejprve museli pochopit, že mohou žetony (maticové podložky) vyměnit za chutné oříšky. Jak vidíme na videu, papoušek mající žetony nezištně pomáhá svému kolegovi, který žádné nemá. „Je pozoruhodné, že afričtí papoušci šedí byli skutečně motivováni, aby pomohli ostatním, i když ten druhý nebyl jejich přítelem, takže se chovali velmi prosociálně. Překvapilo nás, že 7 z 8 afrických šedých papoušků poskytlo svému partnerovi během prvního pokusu žetony spontánně, bez toho, aby zažili sociální nastavení tohoto úkolu, a bez vědomí, že budou testováni v jiné roli. Papoušci poskytli pomoc, aniž by získali okamžité výhody a zdánlivě bez očekávání návratu na oplátku,“ říká spoluautorka studie Auguste M.P. von Bayern z Max-Planck-Institute für Ornitologie.

 
Odeslat komentář k článku "Papoušek pomůže "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Papoušek pomůže " e-mailem

Diskuse/Aktualizace