Orgány stárnou

12.6.2019
Citace:
R. Arojjo e Drigo et al., Age Mosaicism across Multiple Scales in Adult Tissues, Cell Metabolism, 2019, doi: 10.1016/j.cmet.2019.05.010
Zdroj
Mikroskopický snímek řezu tkání pankreatu s vyznačením stáří buněk podle značení radioaktivním dusíkem N15. Nejmladší jsou tmavě modré buňky, nejstarší fialové, obr.ze Salk Institute for Biological Studies.

Oproti dosavadním poznatkům nejsou mozkové neurony jediné buňky, které tělo neobnovuje. O ostatních buňkách jsme předpokládali, že odumírající staré průběžně nahrazují nové. Poslední pozorování u myší ukázala, že v dospělosti se přestávají dělit i fibroblasty, základní buňky vazivové tkáně, a buňky endotelu, vrstvy buněk, která vystýlá vnitřních povrchu cév a srdce. Langerhansovy ostrůvky ve slinivce břišní (pankreas) tvoří mozaika nových i starých, v dospělosti nedělených buněk.

Překvapující je stáří hepatocytů, hlavních jaterních buněk, které si nezadají s mozkovými neurony. Přitom játra jsou orgán s největší schopnosti regenerace, Kompletně dorostou i po operativním odstranění dvou třetin tkáně. Ostatně to zmiňuje i dávná starořecká báje o Prométheovi. Orel Ethon mu jako zpřísnění trestu za protivení bohům každý den vyrval játra, která do druhého dne dorostla.

Přestože pozorování proběhla na myších, nelze očekávat velké rozdíly mezi savci. I když, kdo ví? Dlouhověkost tělních buněk jsme také neočekávali. Staří buněk lze sledovat pomocí značkování radioaktivním izotopem dusíku 15N. Při dělení přechází do nových buněk, takže ho lze najít pouze v buňkách, které se rozdělili po označení tkáně sloučeninou s 15N.

Prof.Martin W. Hetzer ze Salk Institute for Biological Studies v kalifornské La Jolle říká o výsledcích svého týmu: „Naznačují ještě větší komplexitu buněk, než jsme dříve předpokládali, a mají vzrušující důsledky pro to, jak přemýšlíme o stárnutí orgánů, jako je mozek, srdce nebo slinivka břišní.“

Martin 15.6.2019: Som si celkom istý, že u ľudí sa všetky bunky majú možnosť obnovovať a to vrátane neurónov, aj v starobe. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2686327/ Nebude to kmeňom myší, ktoré boli vybrané na výskum? Predsa len, majú podobný typ buniek ako ľudia, ale ich dĺžka života je značne kratšia.

17.6.2019: Možnost regenerace buňky mají, otázka je, nakolik ji za normálních okolností využívají. Publikace, kterou uvádíte, připouští setrvalý vznik neuronů bez ohledu na věk pouze v některých oblastech centrální nervové soustavy. Není vůbec v rozporu s publikacemi, ze kterých vychází tato aktualita. Ta naopak popisuje, kdy buňky tuto možnost nevyužívají. Usuzovat z toho hned na špatný výběr pokusného zvířete je poněkud odvážné.

 
Odeslat komentář k článku "Orgány stárnou "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Orgány stárnou " e-mailem

Diskuse/Aktualizace