Opylují i opice

26.8.2018
Citace:
Fabrizia Ratto et al (2018) Global importance of vertebrate pollinators for plant reproductive success: a meta-analysis. Frontiers in Ecology and the Environment doi: 10.1002/fee.1763
Zdroj
Vlevo vari černobílý v ZOO Olomouc (foto Jose Antonio, Italian Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons), vpravo ravenala madagaskarská (CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0).

Mezi významné opylovače patří i ještěrky, myši, ptáci, netopýři, vačice, veverky i opice, ačkoliv přenos pylu máme spojen zejména s hmyzem. Přes 900 druhů ptáků zodpovídá za opylení 5% rostlin. Největším opylovačem je madagaskarský lemur vari černobílý (Varecia variegata, angl. ruffed lemur), který se specializuje na květy ravenaly madagaskarské (Ravenala madagascariensis, angl. traveler’s tree). Pyl přenáší na chlupech kožichu. Nektar z květů ravenaly představuje podstatnou část jeho stravy. Vari černobílého v ZOO Olomouc vidíme na obrázku vlevo (Jose Antonio, Italian Wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons), ravenalu madagaskarskou vpravo (CEphoto, Uwe Aranas/CC-BY-SA-3.0).

Gekon felsuma modroocasá (Phelsuma cepediana, angl. bluetail day gecko) při sání nektaru z květu rostliny Roussea simplex, jíž je jediným opylovačem. Oba druhy žijí pouze na ostrově Mauritius v Indickém oceánu, foto Dennis Hansen.Rozsáhlá studie ukázala, že význam nehmyzích opylovačů jsme významně podceňovali. Při zamezení přístupu obratlovců, ale nikoliv hmyzu, ke květům poklesla v průměru produkce plodů a semen o 63%. Nejvýrazněji se omezení projevilo u rostliny opylovaných netopýry. Došlo k poklesu o 83%. Netopýřích opylovačů známe 528 druhů. Největší roli při opylení hrají obratlovci v tropech. Na obrázku vidíme gekona felsuma modroocasá (Phelsuma cepediana, angl. bluetail day gecko) při sání nektaru z květu rostliny Roussea simplex, jíž je jediným opylovačem. Oba druhy žijí pouze na ostrově Mauritius v Indickém oceánu, foto Dennis Hansen.

 
Odeslat komentář k článku "Opylují i opice "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Opylují i opice " e-mailem

Diskuse/Aktualizace