Opravdu staré kakao

13.11.2007
rozpůlený plod kakaovníku s kakaovými boby uvnitř

Archeologům se podařilo v keramických nádobách odkrytých v honduraské lokalitě Puerto Escondido nalézt zbytky chemikálií, které mohou pocházet jedině z kakaovníku Theobroma cacao. Protože jde o vykopávky staré 3.100 let, znamená to, že kakao je ještě o pět set let starší, než jsme se doposud domnívali. Nesmímě však zaměňovat dnešní čokoládu a kakao s nápojem, jaký popíjeli indiáni tehdy. Jejich kakao neobsahovalo žádné mléko, protože indiáni dobytek nechovali. Šlo o pěnivý, okořeněný, štiplavý nápoj vzniklý kvašením rozemletých plodů kakaovníku, určený pouze příslušníkům nejvyšších vrstev.

 
Odeslat komentář k článku "Opravdu staré kakao "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Opravdu staré kakao " e-mailem

Diskuse/Aktualizace