Opravdu poslední mamut

6.12.2019
Citace:
Laura Arppe, Juha A. Karhu, Sergey Vartanyan, Dorothée G. Drucker, Heli Etu-Sihvola, Hervé Bocherens. Thriving or surviving? The isotopic record of the Wrangel Island woolly mammoth population. Quaternary Science Reviews, 2019; 222: 105884 DOI: 10.1016/j.quascirev.2019.105884
Zdroj
Mamut srstnatý, Mammuthus primigenius, Flying Puffin [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)].

Přestože mamuti (rod Mammuthus, angl.mammoth) vyhynuli před 10 až 8 tisíci lety, poslední exempláře přežily tisíce let na Wrangelově ostrově, zapomenuté výspě 140 km severně od pobřeží východní Sibiře. Vyhynuli podle radiokarbonového datování eprve před 4.000 roky krátce po příchodu prvních lidí, kteří je pravděpodobně vyhubili. Konkrétně šlo o mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius, angl. woolly mammoth). Podle spoluautora výzkumu prof.Hervé Bocherens z Universität Tübingen existuje i jiná možná příčina jejich skonu: „Lze si představit, že populace, možná již geneticky poškozená a s problémy s kvalitou pitné vody, mohla podlehnout extrémnímu počasí.“ Krátce před nimi, před 5.600 lety, vyhynuli mamuti na další osamělé vartě, na ostrově Saint Paul v Tichém oceánu jihozápadně od Aljašky.

Zdenek Burian 10.2.2020: Dobrý den,moc tomu nevěřím, co píšete. MAMUTI neměli důvod vyhnout,jejich prostředí se na sibiři, wranglerově ostrově a ostrově st.Paula v plném rozsahu zachovalo.Navíc,zprávy lovců z těchto oblastí naznačují, že tam poslední skupinky těchto obrů žijí dodnes. Bylo by dobré přestat lidem mást hlavy a začít mluvit a psát pravdu,děkuji Z.Burian.

11.2.2020: Máte naprostou pravdu, jak se můžeme přesvědčit na tomto videu, minimálně v šedesátých letech byli mamuti ještě na živu.

 
Odeslat komentář k článku "Opravdu poslední mamut "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Opravdu poslední mamut " e-mailem

Diskuse/Aktualizace