Odpůrci geneticky modifikovaných potravin, jásejte!

26.8.2013
geneticky modifikovaná kukuřice MON810

Americká společnost Monsanto oznámila, že stahuje většinu žádostí o uvedení svých geneticky modifikovaných plodin na evropský trh. Čtyři z devíti těchto plodin (tři variety kukuřice a jednu sóji) již prohlásil za nezávadné Evropský úřad pro bezpečnost potravin sídlící v italské Parmě v roce 2005. Od té doby probíhá schvalovací proces u Evropské komise, který nedospěl ke konci ani po osmi letech. Jak vidno, odpůrci geneticky modifikovaných potravin místo skutečných argumentů přešli k užívání osvědčených byrokratických postupů. Jiná možnost ani není, protože neexistují žádné důkazy, že by geneticky modifikované potraviny představovaly nebezpečí větší, než potraviny získané staršími postupy. Monstanto zároveň stáhlo i čtyři žádosti, které jsou ještě v šetření parmského úřadu (tři variety kukuřice a cukrová řepa). Zůstává tak žádost jediná, na kukuřici MON810, která se již v jižních oblastech Evropy pěstuje na základě desetiletého dočasného povolení. Stažení společnosti Monsanto z evropského trhu nelze než litovat jako vítězství ideologie nad zdravým rozumem.

Jan Laifr 27.8.2013: Po delší době dobra zprava. Ja tedy jasam.

akademon.cz 27.8.2013: Co máte proti geneticky modifikovaným potravinám? Co by Vás v této oblasti uspokojilo?

Jan Laifr 28.8.2013: Uspokojilo by mne, neplest se "bohu do remesla" (ato jsem ateista). Takovele plodiny bych povolil na Marsu nejbliz :).

akademon.cz 29.8.2013: Co to dle Vás konkrétně znamená "plésti se bohu do řemesla"? Změny vlastnosti organismů jejich křížením provádíme již mnoho tisíc let - to není pletení bohu do řemesla? Myslíte, že získávání nových kultivarů rostlin ozářením semen silnou dávkou záření je lepší způsob, než genetická manipulace?

Jan Laifr 29.8.2013: Prosim vas, asi je zbytecne se o to prit, protoze vy neuverite mne - pochopitelne nejsem odbornik na tuto oblast a tak nemohu argumentovat do "zniceni protivnika" :) - a ja zase vam (ze cinnost a praktiky fy Monsarto jsou dobro pro lidstvo). Zkusim jeden priklad, opet rychle nalezeny, ale nevim, jestli bude ve vasich ocich dost hodnověrný anebo ne (nemam prilis casu to verifikovat), aktualne mne zajima vice Syrie (i kdyz to mozna taky trochu souvisi - ta neuveritelna snaha vydelat, rozlozit, ovladnout): http://news.e-republika.cz/tiki-read_article.php?articleId=1528 Dle meho nazoru - krizeni je OK, ozarovani je na hrane, prima geneticka manipulace za ni. Asi neumim argumentovat tak dobre jako vy, takze mozna pletu dohromady dve veci - tedy genetickou manipulaci a praktiky firmy Monsarto, ale stejne, nemam je rad .... Z tohoto hlediska si myslim, ze Evropa svym rozhodnutim neodmitla genetickou manipulaci jako takovou, ale americkou nadvladu v zemedelstvi, tedy v pomerne klicove oblasti … Nejak jsem zil v domeni, ze GMO resistenti rostliny se pestuji tak, ze se zaseji a plevel se likviduje "agent orange", coz rostlinam nevadi, plevelu ano a vsechen tenhle odpad zustava v pude ..... plevel se stava resistentnim, mnozstvi potrebnych osetrovacich latek se zvysi... a tak dale .... http://www.zvedavec.org/komentare/2013/08/5613-dalsi-vitezstvi-monsanto-usa-zvysuji-povolene-mnozstvi-pesticidu-teto-spolecnosti-v-plodinach.htm

2. 9. 2013: Díky za zprostředkovaný odkaz na článek v Nature, bylo velmi zajímavé sledovat, jak se informace v něm obsažené postupně zkreslují jejich přebíráním v dalších žurnálech. Původní informace byla o tom, že některé odrůdy geneticky modifikovaných plodin mají nižší výnosy. Pouze některé, většina ze studovaných GM rostlin poskytuje výnosy vyšší. Článek vyzníval celkově pro GMO, jen šlo o doplnění některých informací. GMO s nižšími výnosy poskytují jiné výhody, proč by je jinak zemědělci kupovali? Zvláště v USA není výše výnosu na jednotky plochy tak důležitá, půdy je hodně a je levná. Obecně farmáři v USA pěstují s výrazně nižšími výnosy než u nás, avšak i jejich náklady jsou podstatně nižší. Jsem zastáncem geneticky modifikovaných organismů, nikoliv společnost Monsanto - tu jsem nikde nechválil, to je taková automatická myšlenková zkratka odpůrců GMO. Kdo je pro GMO, musí mít rád i Monsanto, což není samozřejmě pravda. Monsanto se chová stejně nechutně a arogantně jako všechny velké společnosti. Přesto se domnívám, že GMO jsou prospěšné. Proti nim výrazně vystupuje pouze Evropa a někteří afričtí diktátoři. Docela by mě zajímalo, co konkrétně proti GMO máte. "Pletení bohu do řemesla" je fráze. Čeho konkrétně se obáváte?

Jan Laifr 3.9.2013: Konkretne se obavam: 1) kumulace moci genetickych manipulatoru - dokud vladce ovlada zbrane, enrgii, porad se jeste nekde v zavetri da zit, pokud ovladne jidlo, je se svobodou konec; sance jak geneticky zmanipulovane plodiny zneuzit je dle meho nazoru prilis velka (mozna ne dnes, ale za par let ... ???) 2) ze odhadnout vliv chemicke latky na organismus behem testovaci faze, nemusi byt dostatecne, muze se projevit kumulativni efekt a behem desitek let pouzivani dojit k "necemu" co prestane byt slucitelne s zivotem konzumentu na teto planete 3) ze pomoci resistentnich organismu (netestuje se nahodou i aktivni obrana ???) se nam podari vyhubit celou kategorii hmyzu Nemyslim si, ze je nezbytne zvysovat vynosy za kazdou cenu (viz. evropske a americke plytvani s jidlem) na planetu se nas stejne o moc vic nevejde (resp. vejde, ale pak tu nebude pro moc lidi misto pro cloveka) Mozna ze ctu prilis sci-fi literatury, mozna jde o zcela neoduvodnene atavisticke strachy, nicmene je mam (koneckoncu, jiz jsem zjistil, ze nejsem dokonaly ;) A na vasi otazku proc je zemedelci kupuji to neumim odpovedet - honba za kratkodobym ziskem ??? - ja bych je nekupoval (pokud bych si alespon trochu mohl vybrat) Hezky den :o)

 
Odeslat komentář k článku "Odpůrci geneticky modifikovaných potravin, jásejte! "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Odpůrci geneticky modifikovaných potravin, jásejte! " e-mailem

Diskuse/Aktualizace