Odpor klesá i za tepla

25.2.2019
Citace:
https://techlinkcenter.org/wp-content/uploads/2019/02/RTSC.pdf
Zdroj
Obrázky z patentové přihlášky nového typu vysokoteplotního supravodiče, Patent č.US 2019/0058105 A1.

Zcela jinak přistoupili k vysokoteplotním supravodičům experti z amerického námořnictva. Místo supravodivé sloučeniny podali patent na kompozitní systém, který vodí elektřinu bez odporu za teploty 25 oC, což je naprostý rekord. Základem je izolátor, např. teflon, pokrytý tenkou vrstvou běžného vodiče, např. hliníku. Pokud systém rozkmitáme, silné nelineární pulzní vibrace vyvolají interakce elektronů s krystalovou mřížkou, což vede ke vzniku Cooperových párů. A supravodivost je na světě! Cooperův pár je dvojice elektronů, přitahovaných navzájem silami, které vznikají prostřednictvím interakce s kmity krystalové mřížky (fonony).

Vhodné vibrace můžeme vyvolat mechanicky nebo elektromagneticky. Vynálezci použili buď vnější magnetické pole nebo vrstvu z piezoelektrického titaničitanu-zirkoničitanu olovnatého Pb[ZrxTi1-x]O3 rozkmitanou elektrickým polem.

Význam objevu shrnuje citát z patentové přihlášky: „Dosažení vysokoteplotní supravodivosti představuje převratnou technologii umožňující naprostou změnu paradigmatu ve vědě a technologii spíše než pouze posun paradigmatu. Její vojenská i obchodní hodnota je proto značná.“

 
Odeslat komentář k článku "Odpor klesá i za tepla "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Odpor klesá i za tepla " e-mailem

Diskuse/Aktualizace