Odkud přišla kočička?

29.3.2020
Citace:
Sauther, M.L., Bertolini, F., Dollar, L.J. et al. Taxonomic identification of Madagascar’s free-ranging “forest cats”. Conserv Genet (2020). https://doi.org/10.1007/s10592-020-01261-x
Zdroj
Kočka domácí na lovu v pralesích Madagaskaru v rezervaci Beza Mahafaly, foto Michelle L.Sauther.

V džunglích Madagaskaru můžeme narazit na dobře přizpůsobené divoké kočky, které rozhodně nepatří k místní fauně. Jde o zavlečený druh, který silně konkuruje místním endemickým šelmám fosám (Cryptoprocta ferox, angl. fossa) z čeledi madagaskarských šelem (Euplerida) zejména při lovu lemurů. „Když jsem začala pracovat na Madagaskaru, všimla jsem si, že všechny tyto kočky vypadají stejně. Jsou urostlé a stejně zbarvené,“ popisuje profesorka Michelle L.Sauther z University of Colorado, expertka na Madagaskar a Jižní Afriku. Jak vidíme na obrázku, jde o mourovatou (angl.tabby) kočku domácí (Felis catus).

Dospělá fosa (Cryptoprocta ferox, Ran Kirlian / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0). Genetická analýza ukázala, že kočky dorazily na Madagaskar zhruba před 1.000 lety s arabskými obchodníky z oblasti západního pobřeží Perského zálivu, od Kuvajtu před Dubaj po Omán. Cestou ještě přibraly pár genů na ostrovech Lamu a Pate u východního pobřeží Afriky. Celkem to odpovídá době založení prvních arabských obchodních stanic na Madagaskaru v 10.století. Místní obyvatelé nemají lesní kočky, jak je nazývají, příliš v lásce. Občas si totiž pochutnají i na jejich drůbeži. Na obrázku vidíme původní madagaskarskou šelmu zvanou fosa.

 
Odeslat komentář k článku "Odkud přišla kočička? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Odkud přišla kočička? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace