Ocel jako guma

19.9.2007
Obrázek ukazuje protahování původního dílu při působení síly. K poškození (dole) dojde až při dosažení 1025% původní délky (foto Max Planck Institute for Iron Research GmbH)

Vědcům z Max Planckova ústavu pro výzkum železa se podařilo vyvinout extrémně kujnou ocel, kterou můžeme roztáhnout na desetinásobek než dojde k jejímu mechanickému poškození. Takový materiál má velký význam pro karoserie automobilů. Při dopravní nehodě dobře kujné materiály pro svou deformaci spotřebují mnoho energie, zároveň však je třeba chránit cestující v kabině. Nově vyvinutý materiál tvoří jemné a rovnoměrně rozložené ocelové granule. Při působení síly se přes jednotlivé částice stejnoměrně rozkládá po celé součástce, což její odolnost výrazně zvyšuje.

 
Odeslat komentář k článku "Ocel jako guma "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Ocel jako guma " e-mailem

Diskuse/Aktualizace