Oblak, který nevidíme

22.2.2020
Citace:
https://earthobservatory.nasa.gov/images/146244/cloud-rosettes-in-the-sky
Zdroj
Aktinoformní oblaka o průměru přes 100 km na snímku družice Aqua západně od Austrálie 29.1.2020. Sever je na snímku nahoře, foto Joshua Stevens/NASA.

Neobvyklá z povrchu Země neviditelná oblaka zaznamenala družice NASA vědecký satelit NASA pro studium koloběhu vodyAqua? dne 29.ledna 2020 u západního pobřeží Austrálie. Jak vidíme na obrázku, jde o soubor několika radiálně paprsčitě organizovaných mraků připomínajících růžici. Nazýváme je aktinoformní oblaky (actinoform clouds). Většinou vznikají v blízkosti nízkých stratocumulů nad otevřeným oceánem a dosahují průměru až 300 kilometrů. Ze zemského povrchu jsou díky své velikosti a malé výšce nepozorovatelné. První snímek pořízený družící pochází z roku 1962. Někdy mohou tvarem připomínat žebroví listů. Na jejich vznik mají nejspíš vliv aerosoly v atmosféře.

Družice Aqua vypuštěná NASA v roce 2002, foto National Aeronautics and Space Administration (NASA)/Public domain. „Přesný mechanismus jejich vzniku neznáme. Aktinoformní oblaka mohou mít mírně odlišné tvary, ale obecná struktura je nesporná. Tento snímek je zajímavý, protože zachycuje oblast trochu na sever od typického výskytu stratocumulů západně od Austrálie,“ komentuje expert na oblaky Michael Garay z Jet Propulsion Laboratory.

 
Odeslat komentář k článku "Oblak, který nevidíme "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Oblak, který nevidíme " e-mailem

Diskuse/Aktualizace