Objeví se quinoa na našem stole?

14.2.2017
Merlík chilský (Chenopodium quinoa), foto Kurt Stueber (www.biolib.de), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via Wikimedia Commons.

Semínka merlíku chilského (Chenopodium quinoa) patřila k důležitým potravinám v Incké říší. Španělé po jejím dobytí a následné katolizaci její pěstování potlačovali, protože hrála ceremoniální roli v původním náboženství. Nyní většímu rozšíření brání nahořklá chuť semínek způsobená saponiny. Jinak jde o potravinu vysoké nutriční hodnoty s velkým obsahem vitaminů. Rozsáhlý genetický tým vedeným Markem Testerem z Vědecko-technologické univerzity krále Abduláha v Saudské Arábii (KAUST) při sekvenování genomu odhalil gen, který produkci hořkých saponinů řídí. Pro současné genové inženýrství není problém jeho fungování zablokovat. Obyvatelé říše Inků semínka merlíku hojně konzumovali, přestože nepochybně chutnala stejně hořce jako dnes. Leč nežili v takové hojnosti. Jak se říká, jakákoli kaše je lepší než žádná kaše. Merlík chilský vidíme na obrázku (Kurt Stueber (www.biolib.de), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), via Wikimedia Commons).

Petr Petrovič 15.2.2017: Doufám, že se při jeim pěstování zas vykácí kus pralesa s votravnejma vopicema, jako při produkci palmovýho oleje na biopaliva, nebo zlikviduje nějaký jiný přírodní bohatství....

Klouda 16.2.2016: Quinoa se v ČR prodává již několik let. Problém je v ceně a v kampaňovitosti (jako ostatně u všeho). Např. před 22 lety raketově vylétla cena preparátů z yuky, dávno už spadla na pětinu. Před 2 lety kampaň nutila drahá semínka chia, dnes jsou na Slevomatu za polovic. S cenou quinoy to bude stejné, ovšem velkého rozšíření nedojde, samotná je fádní a ve směsi v kaších jí tolik nespotřebujeme. Další cenové snížení nastane, až se začne pěstovat mimo Jižní Ameriku, nejlépe v Číně. Ceny dovozů z JA v posledních letech jdou rychle nahoru a mnozí dovozci již ukončili.

Aleš Svoboda 17.2.2017: To je sice hezké - ale je třeba si uvědomit, že my nejsme na takovéto plodiny geneticky připravení ani navyklí. Její konzumace v malém nevadí - ale jako potřevina je to nevhodné. . . .

Klouda 18.2.2017: Ad Aleš Svoboda Z jakého zdroje info vycházíte, že nejsme geneticky připraveni ani navyklí? A kde je ta časová hranice pro navyklost? Brambory, rýže, zelenina, ovoce - vše kdysi bylo pro nás nové. Nejdrsnější novotou kdysi bylo požívání obilí, dodnes se celiaci s tím potýkají i po 10 000 letech.

 
Odeslat komentář k článku "Objeví se quinoa na našem stole? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Objeví se quinoa na našem stole? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace