Nové raketové palivo

23.12.2010
struktura trinitroamidu (nahoře) a methylhydriduzinečnatého (dole)

Prof.Istvan Furó, prof. Tore Brinck , Martin Rahm a Sergey Dvinshikh ze švédského Královské technologického ústavu připravil sloučeninu trinitroamid N(NO2)3, která je velmi vhodná jako palivo pro raketové motory, které může být až o 30% účinnější než dosavadní látky.

akademon.cz 25.12.2010: Sloučenin, o jež dříve nebyly pozorovány, se najednou objevilo několik. Prof. Lucy Ziurys z University of Arizona připravila sloučeninu methanu s kovem HZnCH3, kde atom zinku leží mezi atomem uhlíku jedním vodíkem. Jde o zajímavou sloučeninu, která by mohla v budoucnu hrát důležitou roli při průmyslové syntéze organických látek. Chemikům pod vedením Hinricha Grotheho z Technické vídeňské univerzity a Thomase Loertinga z Innsbrucké univerzity se podařilo připravit čistou kyselinu uhličitou H2CO3. V nízké koncentraci za nadbytku oxidu uhličitého se vyskytuje v každé sodové vodě, dosud se však předpokládalo, že v čistém stavu neexistuje, protože se okamžitě rozpadne na vodu a oxid uhličitý. Rakouští chemici prokázali že při teplotách pod – 30 stupňů Celsia je v plynném stavu stabilní.

nuclear 7.3.2011: Celý den jsem dnes hledal, jaké přesné složení paliva měl letoun X-15. Wikipedie tvrdí, že amoniak. Marně jsem hledal i jednu fotku,(tu si pamatuji z dětství patrně z časopisu L+K) - kde byl trup vyfocen, a ty nápisy u trysek tam byly zcela jasně čitelné, jeden z nich byl LOX což ale mohlo být pouze označení samotné nádrže na okysličovadlo (liquid oxygen ? ). Víte, zdá se mi,nějak, že hodně užitečných věcí bylo již hodně dávno vynalezeno, ehm, ona ta X-15 létala na tuhletu kapalinu 7mach, a přestože neměla keramické štíty, vracela se zcela samozřejmě z oběžné dráhy dolů na zem jen za použití chrom niklových plechů trochu vylepšených Al2O3. A dneska prej nejsou peníze na kosmický program !!!! Asi někdo zapoměl teda stavět ty levné raketoplány!

 
Odeslat komentář k článku "Nové raketové palivo "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nové raketové palivo " e-mailem

Diskuse/Aktualizace