Nové bílkoviny

8.4.2009

Vědecký tým z University of Pennsylvania připravili v laboratoři z jednotlivých aminokyselin zcela novou bílkovinu, která může přenášet kyslík obdobně jako hemoglobin v naší krvi. Jádrem jsou dvě molekuly krevního barviva hem, jež ve středu tetrapyrrolového jádra s několika substituenty obsahuje ion železa Fe2+. Před nepříznivý vlivy okolí je chrání čtveřice válcovitých peptidů, přičemž každý z nich tvoří jen tři typy aminokyselin. Navzájem je propojují molekuly glutamátu. Kromě toho, že jde o zajímavou syntetickou práci, by se nová bílkovina mohla stát základem umělé krve.

Jinak postupovala skupina vědců z California Institute of Technology (Caltech) a společnosti DNA2.0 známou svými syntézami DNA. Nejprve na základě znalostí struktury enzymů celuláz nižších hub navrhli jejich kombinací novou strukturu, která bude stabilní i při teplotách do 80 stupňů Celsia. Při získávání cukrů průmyslovým štěpením celulózy to může mít velký význam, protože dosud známé přírodní celulázy vydrží nanejvýš do 50 stupňů Celsia. A při vyšších teplotách probíhají chemické reakce rychleji. Vypočtenou strukturu enzymu zakódovali do uměle připravené molekuly DNA, kterou vpravili do kvasinkových buněk, které již samostatně produkovali umělý, lidmi navržený enzym.

Tým doc.Dan Lua z Cornellovy univerzity vyvinul novou metodu přípravy bílkovin. V nosném gelu smísili DNA kódující bílkovinu, jíž chtěli připravit, spolu s ribozomy, což jsou buněčné organely, v nichž normálně syntéza bílkovin probíhá. Samozřejmě museli přidat aminokyseliny jako výchozí suroviny i další podpůrné látky. Gelové prostředí zajišťovalo dostatečnou stabilitu, aby reakce mohla skutečně probíhat. Tímto způsobem lze levně připravit různé druhy bílkovin, včetně těch, jež mohou být pro některé používané buňky toxické.

 
Odeslat komentář k článku "Nové bílkoviny "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nové bílkoviny " e-mailem

Diskuse/Aktualizace