Nová látka pro skladování vodíku

7.12.2006
Krystaly hexaboridů v elektronovém mikroskopu, měřítko 5 mikrometrů nahoře, 500 nm dole, foto University of California, San Diego.

V současné době se vynakládá mnoho úsilí na zkoumání nových možností výroby a skladování vodíku, protože potenciálně jde o palivo, které by jednou mohlo nahradit ropu. Nepřekvapí proto, že se sem tam dostaví i nějaký ten úspěch. Kanadským výzkumníkům se podařilo připravit sloučeninu, která za normální teploty pohltí velké množství tohoto plynu. Při zahřátí na 100 stupňů Celsia jej pak opět uvolní. Zároveň neobsahuje žádné kovy, takže je lehká a levná. Chemicky jde o organickou látku s obsahem boru a fosforu. Další testy ukáží, zdali využití této nesporně zajímavé sloučeniny bude možné i v praxi.

15.4.2014: Přestože se chemici usilovně snaží, průlom ve skladování vodíku se doposud nedostavil. Vodíkové automobily ho ukládají v pevných tlakových nádržích. Referát o slibné sloučenině, která pojme velké množství vodíku, jsme mohli vyslechnout v březnu 2014 na třetím International Symposium on Nanoscience and Nanomaterials v Mexiku. Připravili ji chemici z University of California v San Diegu, Alfred University ve státě New York a University of Nevada v Renu. Jde o boridy vápníku, stroncia a baria CaB6, SrB6 a BaB6. Keramický materiál se připravuje syntézou v peci ze směsi boru, dusičnanů kovů a organického paliva, většinou močoviny, za teploty 700 stupňů Celsia. Do dutin mezi atomy boru přesně pasují vodíkové atomy.

 
Odeslat komentář k článku "Nová látka pro skladování vodíku "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nová látka pro skladování vodíku " e-mailem

Diskuse/Aktualizace