Nová antibiotika

18.12.2003
struktura inhibitoru CBR-703

Novou antibakteriální terapii, založenou na inhibici enzymu RNA-polymerázy, vyvíjí Irina Artsimowitch se spolupracovníky. Tento enzym se podílí na přenosu genetické informace v jádře buněk známou cestou z deoxyribonukleové kyseliny genomu na ribonukleovou kyselinu, která informaci přenáší a je podmínkou dělení buněk - u bakterií tedy jejich pomnožení a progrese infekce. Nový lék, firemně označovaný jako CBR 703 - inhibitor, se váže na určité místo RNA-polymerázy a brání tak dělení buněk běžného mikroorganismu Escherichia coli. Mohl by být výchozím krokem k vytvoření nových antibakteriálníchn látek.

Vojta 17.8.2009: Jak je možné, že bude působit jen na bakterie? Pakliže prochází membránami a váže se na DNA či ji degraduje, jak se zajistí selektivního působení na bakterie.

akademon.cz 17.8.2009: Neváže se na DNA ale na enzym RNA-polymeráza, což je bílkovina. My sice máme také obdobný enzym, ale jeho struktura je odlišná. Je tedy možné připravit látku, která neovlivní lidskou RNA-polymerázu, ale naváže se na bakteriální a změní její strukturu tak, že přestane fungovat. Antibiotika mohou fungovat proto, že působí na nějaký systém v bakteriální buňce, který lidská buňka nemá vůbec nebo ho má dostatečně odlišný. Např.antibiotika penicilinové řady vytvářejí velké otvory v buněčné stěně, kterou naše buňky vůbec nemají. Ty obklopuje pouze buněčná membrána, kterou u bakterií najdeme v poněkud jiné podobě až pod buněčnou stěnou. Větší problém proto představuje nalezení léků proti infekcím, jež způsobují prvoci (např. malárie). Jejich buňky jsou našim totiž mnohem podobnější.

Prof.Mudr.Vratislav Schreiber
Odeslat komentář k článku " Nová antibiotika "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek " Nová antibiotika " e-mailem

Diskuse/Aktualizace