Nikola Tesla - 70. výročí úmrtí

7.1.2013
Titulní stránka jedné ze zajímavých knih o Nikolovi Teslovi

Osobnost a význam Nikoly Tesly, Srba narozeného v Chorvatsku a žijícího po většinu života ve Spojených státech, je čtenářům Akademonu nepochybně známa hlavně díky jeho zásluhám o rozvoj elektrotechniky zavedením vícefázového střídavého proudu, což umožnilo dopravu elektrické energie na velkou vzdálenost s přijatelnými ztrátami. Jeho velkýmv tomto směru byla elektrifikace amerického města Buffala proudem pocházejícím z generátorů poháněných vodou ze 42 km vzdálených Niagarských vodopádů. Následovaly však další výzkumy většinou spojené s elektřinou, jejichž význam možná v některých případech nebyl dosud doceněn. Zajímavé jsou i Teslovy názory na obecně lidské otázky. Šíře jeho vzdělanosti, schopností a píle byla na druhé straně spojena s ne vždy šťastným životem osamělého člověka, který jen málokomu důvěřoval (pro což měl díky vykrádání svých vynálezů dostatek důvodů). Jeho posledním domovem byl newyorský hotel New Yorker, odkud ještě tři dny před smrtí naposledy dorazil do své laboratoře, ale pro silnou bolest na prsou se musel vrátit. Na dveře svého pokoje nechal umístit nápis NERUŠIT. Když po dvou dnech uklízečka konečně našla odvahu vynálezcův příkaz porušit, našla Teslu mrtvého s vyrovnaným výrazem v obličeji. Zemřel 7. ledna 1943. Kromě pozůstalosti v podobě četných písemností i předmětů po sobě zanechal také řadu otázek.

nuclear 10.1.2013: Souhlas. Po internetu dnes kolují spousty amatérských schemat, Teslův transformátor, skalární zesilovač, turbína (tu mam taky vyrobenou ještě nevyzkoušenou). Pokud nějaká osoba budí svou prací naprostý obdiv,pak je to nepochybně Tesla.

labakan 16.3.2013: jeden z mála opravdových vědců který ukázal cestu kudy má směřovat lidstvo které je však řízeno materiálním prospěchem jednotlivých skupin které plundrují materiální bohatství země před soužitím z přírodou a využitím všudy přítomné energie SNAD SE ČASEM LIDSTVO POUČÍ A ...

Odeslat komentář k článku "Nikola Tesla - 70. výročí úmrtí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nikola Tesla - 70. výročí úmrtí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace