Nevyváženost Wikipedie

14.3.2020
Citace:
A.Oeberst et al., Collectively biased representations of the past: Ingroup Bias in Wikipedia articles about intergroup conflicts, British Journal of Social Psychology, 2019, doi: 10.1111/bjso.12356
Zdroj
Logo Wikipedie, Version 1 by Nohat (concept by Paullusmagnus); Wikimedia, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.en, CC BY-SA 3.0.

I ve Wikipedii lze nalézt kognitivní zkreslení, přes kolektivní vyjednávání obsahu článků a veřejnou kontrolu. Existuje mezi různými jazykovými verzemi. Anglický text o atomovém bombardování Hirošimy není shodný s japonským. Psychologové hovoří o předpojatosti vlastní skupiny (ingroup bias), jedné z variant kognitivního zkreslení (cognitive bias), systematického zkreslování úsudku. Ve Wikipedii se projevuje při morálním hodnocení historických událostí. I když neexistují státní wikipedie, užívání jazyka též znamená příslušnost k určitému kulturnímu okruhu.

Argentinský lehký křižník ARA General Belgrano potápějící se po zásahu torpédem z britské atomové ponorky HMS Conqueror 2.května 1982 během války o Falklandy. ARA General Belgrano sloužil původně jako USS Phoenix a byl jednou z mála lodí, které přežily japonská nálet na Pearl Harbor bez poškození. V roce 1951 ho Spojené státy prodaly Argentině, foto Martín Sgut (1951 - 2010)/Public domain.První autorka publikace Aileen Oeberst z FernUniversität in Hagen vysvětluje příčiny:„I kdyby například španělsky mluvící autoři z jiných zemí než Argentiny psali o válce o Falklandy, jazykové a kulturní vazby by mohly způsobit silnější identifikaci s Argentinou. Kromě toho, články Wikipedie musí být vždy založeny na zdrojích. Španělsky mluvící lidé častěji odkazují na texty, které by samy o sobě mohly obsahovat předpojatost vlastní skupiny - například proto, že pocházejí z argentinských zpráv. Mnoho článků systematicky vypovídá o své vlastní skupině lépe nebo jako o silnější. Druhá strana konfliktu je nemorálnější a zodpovědnější za konflikt.“

Centrum Drážďan po náletu z 14.-15 února 1945. Články na Wikipedii  o této akci  patří mezi 35 studovaných témat, foto  Bundesarchiv, Bild 146-1994-041-07/Unknown author/CC-BY-SA 3.0/CC BY-SA 3.0 DE (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/deed.en). K uvedeným závěrům dospěli vědci na základě studia článků ve Wikipedii o celkem 35 konfliktech moderních dějin, od nizozemsko-španělské osmdesátileté války 1568 - 1648 až po válku v Jižní Osetii v roce 2008, rozdělení Kypru, obsazení Krymu a vlámsko-valonský konflikt v Belgii. Wikipedie nepochybně poskytuje vyváženější informace než leckteré zpravodajské zprávy nebo i historické knihy, a to tím lépe, čím větší jsou rozdíly mezi autory.

 
Odeslat komentář k článku "Nevyváženost Wikipedie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nevyváženost Wikipedie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace