Nepít nestačí

24.9.2019
Citace:
Jing Yuan et al., Fatty Liver Disease Caused by High-Alcohol-Producing Klebsiella pneumoniae, Cell Metabolism, 2019, doi: 10.1016/j.cmet.2019.08.018
Zdroj
Vlevo lidská játra normální, vpravo postižená cirhózou, upraveno podle obr.healthdirect, Department of Health, Australian Government.

Vážné poškození jater může způsobit i alkohol, který vyprodukují ze sacharidů v potravě střevní bakterie, konkrétně druh Klebsiella pneumoniae. Po konzumaci na sacharidy bohatého oběda může koncentrace ethanolu v krvi dosáhnout až 400 mg/l, což zhruba odpovídá 0,38 promile. U 60% nemocných s poškozením jater, které nezpůsobila konzumace alkoholu, nacházíme ve střevech zvýšené množství zmíněných bakterií. U normální populace jenom u 6%. Údaje pocházejí od čínské populace. Vliv bakterií K. pneumoniae na ostatní rasy vyplyne až z dalších pozorování.

Soustavné působení i nevysokých koncentrací alkoholu setrvale poškozuje játra, což může vést až ke vzniku cirhózy, kdy funkční jaterní tkáň nahradí vazivová. Di Liu z Čínské akademie věd k objevu týmu doplňuje: „Máte-li ve střevě mnoho takových mikrobů, vaše tělo je neustále vystaveno působení alkoholu. Někteří lidé mohou mít střevní prostředí, které je vhodnější pro růst a přebývání těchto mikrobů, než jiní. V raných stádiích je onemocnění léčitelné. Pokud dokážeme identifikovat příčiny včas, můžeme zabránit poškození jater.“

Roderick Lambert 9.10.2019: Zajímavé. Vím, že nealkoholické ztučnění jater je časté onemocnění u lidí, kteří konzumují sacharidy (zejména vysoce zpracované) v nezdravém množství. Že by nakonec to bylo alkoholické ztučnění jater?

10.10.2019: Možné to je. Popsaný výzkum se soustředil jen na cirhózu, steatózu neřešil. Můžeme ale rozumně očekávat, že analogie tady budou.

Jan Pavlík 11.10.2019: Tak to si necham udelat implantaci bakterii a usetrim za chlast :-)

13.10.2019: Ale pozor, bacili jsou zákeřní :-)

Jan Pavlík 14.10.2019: Pokud spolupracuí, welcome :-)

 
Odeslat komentář k článku "Nepít nestačí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Nepít nestačí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace